• Projekt ZELENŠIA ŠKOLA, LEPŠÍ VZDUCH

            Projekt ZELENŠIA ŠKOLA, LEPŠÍ VZDUCH finišuje. Prípravná i realizačná fáza neboli vôbec jednoduché. Bez výdatnej podpory, pomoci  a výraznému ekologickému nasmerovaniu riaditeľky školy Janky Gabaľovej by sa to nepodarilo. Je si plne vedomá toho, že dnešná konzumná spoločnosť potrebuje edukáciu v prospech zachovania planéty pre ďalšie generácie. V tomto smerovaní podporuje pedagógov i žiakov našej školy. 19. marca 2024 sa pani riaditeľka osobne stretla so žiakmi 1. D PS v enviroučebni, aby sa porozprávali o ďalšom environmentálnom smerovaní školy uvedomujúc si potrebu ekomyslenia mladých zdravotníkov. Povzbudila ich k tvorbe malých enviroprojektov a ubezpečila, že každý realizovateľný environápad bude podporený.  

          • Hodina deťom

            V uliciach Bratislavy dnes 21. marca 2024 budete stretávať aj žiakov z našej školy. Koná sa celoslovenská finančná zbierka Hodina deťom, organizovaná Nadáciou pre deti Slovenska. Zbierka je cielene zameraná na pomoc deťom, ktoré vyrastajú len s jedným rodičom. Ďakujeme za finančnú podporu, ktorá prispeje zvýšeniu kvality života detí zo sociálne znevýhodneného prostredia.

          • Exkurzia v nemocničnej lekárni na Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb

            Dňa 20.03.2024 sa žiaci I.SAN (externá forma štúdia) zúčastnili exkurzie v nemocničnej lekárni na Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Žiakov privítala PharmDr. Kristína Lajtmanová a následne začala prehliadka jednotlivých oddelení lekárne. Oddeleniami lekárne žiakov previedla študentka Alžbeta Kacová, ktorá si pre svojich spolužiakov pripravila prezentáciu o náplni práce sanitára v nemocničnej lekárni, ktorú vykonáva. Žiaci navštívili oddelenie prípravy liekov, oddelenie klinickej farmácie, oddelenie zdravotníckych pomôcok a oddelenie prípravy sterilných liekov. PharmDr. Kristína Lajtmanová žiakom pútavo porozprávala aj o príprave parenterálnej výživy pre detských pacientov, ktorá im je podávaná do venózneho systému a je pre detských pacientov nesmierne dôležitá. Zamestnancom tejto lekárne patrí nesmierny obdiv a vďaka za ich náročnú, no krásnu prácu s liečivami, ktoré pomáhajú zachraňovať životy. Pedagogický dozor: PhDr. Gabriela Pénzesová , Mgr.Katarína Adamová 

          • Naša nová Enviroučebňa z projektu ZELENŠIA ŠKOLA, LEPŠÍ VZDUCH

            15. marca 2024 sme odštartovali alternatívne projektové vyučovanie biológie v novej ENVIROUČEBNI. Vznikla v rámci projektu ZELENŠIA ŠKOLA, LEPŠÍ VZDUCH, na ktorý sme získali grant 7 918,25 € zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Projekt umožňuje rozšíriť vzdelávacie a praktické enviroaktivity, nakoľko si uvedomujeme potrebu meniť ekomyslenie mladých zdravotníkov, aby sme zachovali planétu aj pre iné generácie. Učebňu budú využívať nielen študenti školy, ale bude k dispozícii aj verejnosti z okolia školského areálu.  Študenti školy budú pokračovať vo vzdelávacích aktivitách o kvalite ovzdušia a jeho ochrane v spolupráci so Slovenskou nadáciu pre UNICEF v meraní kvality ovzdušia vo svojom okolí, prostredníctvom meracieho zariadenia. V rámci vzdelávacích aktivít budú pripravovať jednoduché informačné materiály k rôznym envirotémam pre verejnosť. Spracovali sme informačné tabule s obsahovým zameraním na stromy, hmyz a liečivé rastliny v našom okolí. V areáli školy vznikla zelená zóna, s ovocnými drevinami (stromy, kríky) a bylinková záhradka, ktoré prispejú k ochladeniu ovzdušia aj budovy školy v teplých mesiacoch. Zasadili sme prvé maturantské stromy, ktoré budú súčasťou „maturitného sadu.“ Ovocie a bylinky využíjú asistenti výživy  počas vyučovania a k príprave občerstvenia na školské podujatia pre študentov aj verejnosť. Študenti sa okrem teoretických vedomosti stanú praktickými nositeľmi zmeny a inšpiráciou pre ostatných. RNDr. Magdaléna Hessková

          • Erasmus+ - kontaktný seminár

            Česká agentúra Dům zahraniční spolupráce v Prahe zorganizovala pre koordinátorov Erasmus+ v odbornom vzdelávaní a príprave a žiakov kontaktný seminár plný workshopov a kooperačných aktivít. Naša koordinátorka PhDr. Zuzana Schmidtová, PhD. a žiačky Tamara Krajčovičová a Sarah Hamarová majú nabitý program s aktivitami, ktorého cieľom je priniesť pridanú hodnotu k plánovaniu mobilít v rámci projektu E+. Stretli sa tu so strednými odbornými školami z Čiech, Moravy a Sliezka a aj zo Slovenska.

          • Výchovno-motivačná prednáška na tému ŠIKANA

            Známy HIP HOPový SUVERENO je interpret, ktorého texty sú bez vulgarizmov a napriek tomu stále oslovujú mnoho mladých fanúšikov. V priestoroch našej školy, pre žiakov prvých a druhých ročníkov denného štúdia 19. marca 2024, mal možnosť propagovať seba výchovno-motivačnou prednáškou spojenou s koncertom na tému Kyberšikana, ktorú odprezentoval formou hudobného vystúpenia s diskusiou zameranou na hlavný tematický okruh: ŠIKANA medzi mladými. Veríme, že naši žiaci si z daného vystúpenia vzali ponaučenie a prehodnotia svoje správanie voči prostrediu, v ktorom sa vzdelávajú a eliminujú šikanovanie vo svojom konaní.

          • Getlíkov deň

            Žiaci študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra sú už počas štúdia vedení k celoživotnému vzdelávaniu v zdravotníctve. Zúčastňujeme sa celoústavných a iných seminárov, celoústavných konferencií, prednášok a podobných akcií organizovaných buď manažmentom školiacich pracovísk alebo stavovskou organizáciou  Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek. Aj v marci 2024 sme sa zúčastnili odbornej konferencie s medzinárodnou účasťou pod názvom XXXIII. Getlíkov deň, organizovanou UNB, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda a SKS a PA. Prof. MUDr. Andrej Getlík   (1916 – 1990) po ukončení gymnázia v Michalovciach a po ukončení LF v Bratislave pracoval od r.1944 na Detskej klinike v Bratislave. Po 2.sv.vojne sa podieľal aj na doškoľovaní pediatrov v Trenčíne, v Bratislave.  Vo svojej výskumnej činnosti sa podieľal na zavádzaní nových diagnostických metód  pri  alergických ochoreniach, cukrovke, onkologických ochoreniach u detí. Taktiež sa zaslúžil o nové liečebné postupy pri ochoreniach spojených s poruchou imunity, boli to predchodcovia dnešnej biologickej liečby. Na jeho počesť každý rok sa uskutočňuje odborná konferencia s medzinárodnou účasťou, tradične na pôde Univerzitnej nemocnice Bratislava, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda. Ďakujeme organizátorom za možnosť spoznať a zúčastniť sa takejto formy vzdelávania. PhDr. Veronika Bebjaková, tried. učiteľka lll. DVS

          • Šermiarsko-divadelná kumpánia Via Historica

            15.marca 2024 sme sa o našej histórii učili trochu inak. Šermiarsko-divadelná kumpánia Via Historica nám ponúkla štylizovanú hodinu dejepisu so zameraním na slovenské dejiny. V predstavení nás previedli významnými obdobiami našich starých dejín. Skoro hodinový náučný program našich žiakov vzal na výlet do Samovej ríše, prvých kniežactiev Slovanov, príchodu Cyrila a Metoda, Svätopluka, tatárskych a tureckých vpádov, stavovských povstaní.Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje v humorných divadelných scénkach, zážitkovou formou sa dozvedeli historické fakty a boli interaktívne zapájaní do programu.

          • Devín

            Náhradný program počas písomných maturitných skúšok dňa 12.3.2024 mali aj žiaci I. A PS triedy, ktorí sa vybrali na výlet do Devína. V nepriaznivom počasí pre žiakov a sprevadzajúce učiteľky Mgr. Alenu Kormančíkovú a Mgr. Moniku Gelenekyovú bolo dobrodružstvo, v ktorom ukázali odvahu a tímovú spoluprácu všetci zúčastnení. V daždivom počasí prešli cez most Slobody, kde Mgr. Monika Gelenekyová priblížila históriu Devínskej novej Vsi a okolité pamiatky, faunu a flóru danej lokality. Počas prechádzky spoločne navštívili Šrotpark, v ktorom sú zhotovené zvieratá a filmové postavičky z kovového odpadu. Žiaci prežili spolu s učiteľkami príjemný deň aj v nepriaznivom počasí, a získali tak nezabudnuteľné spomienky.

          • Slovenská národná galéria

            Dňa 13. 3. 2024 žiaci I. A PS navštívili Slovenskú národnú galériu v Bratislave, o ktorú javili žiaci veľký záujem. Sprevádzali ich učiteľky Mgr. Alena Kormančíková a PhDr. Gabriela Pénzesová. Žiaci obdivovali diela galérie, ako aj techniku umelcov, využitie farieb emočného spektra v každom ťahu štetca umelca, ktorý v galérii prezentuje svoje dielo. Niektoré diela vzbudzovali úsmev, iné nabádali k hlbšiemu zamysleniu sa. Žiaci a učiteľky odchádzali s množstvom myšlienok a najrôznejšími pocitmi evokujúcimi nezabudnuteľný zážitok so svojimi spolužiakmi.

          • Krvná zrazenina - nepriateľ v našich cievach

            Žiačky tretieho ročníka študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra sa dňa 29.2.2024 v podvečerných hodinách zúčastnili prednášky vo vedeckej kaviarni v Centre Vedecko Technických Informácii (CVTI) SR s názvom Krvná zrazenina - nepriateľ v našich cievach. Prednášku viedol MUDr. Tomáš Šimurda, PhD. z Kliniky hematológie a transfuziológie v Univerzitnej Nemocnici v Martine. Prednáška sa zaoberala históriou vzniku trombózy, štatistikami zo súčasnej doby, rôznymi príčinami trombózy, možnosťami diagnostiky a liečby. Z prednášky si žiačky odniesli nové vedomosti, ktoré zužitkujú aj v praxi.

          • Galéria priestoru a zrkadiel MULTIUM v Bratislave

            Žiaci I.MAS a II. C PS dňa 13.3.2024 navštívili galériu priestoru a zrkadiel MULTIUM v Bratislave. Počas prehliadky objavovali krásy ilúzie svetla, farieb a zrkadiel. Dozvedeli sa, že základným prvkom vytvárajúcim ilúziu nekonečna sú dve zrkadlá oproti sebe na protiľahlých stenách a ďalšie iné varianty a kombinácie zrkadiel dokážu vyvolať vždy iný dojem.  Ďakujeme za podnetné obohatenie osobnosti a sprijemnenie dňa. Pedagogický dozor: Mgr. Norbert Jochman, Mgr. Zlatica Tongeľová, Mgr. Katarína Šprláková-Zmorová.

          • Vodárenské múzeum

            Žiaci I.MAS dňa 12.3.2024 navštívili Vodárenské múzeum v Bratislave, počas prehliadky areálu sme videli expozíciu vodárenského múzea. Dozvedeli sme sa, že v Bratislave máme pitnú vodu z podzemných vodárenských zdrojov, ktorá ide do našich domovov bez úpravy, lebo má veľmi dobrú kvalitu. Vodárenská spoločnosť sa stará o kolobeh vody v meste a nielenže pitnú vodu dodáva ale aj odvádza a čistí. Pripomenuli sme si Svetový deň vody , ktorý sa každoročne oslavuje 22.marca už od roku 1993. A už vieme, prečo sme mali postavené vodné zdroje a vodovod , aby sa zlepšila zdravotná úroveň obyvateľstva www.bvsas.sk. Ďakujeme pani Lenke Holásovej za kvalitnú a odbornú prezentáciu múzea. Odborný dozor: PhDr. Gabriela Pénzesová, Mgr.Jarmila Molnárová.

          • Odborná prednáška

            Krvné zrazeniny - nepriateľ v našich cievach, bol názov prednášky, ktorá sa konala  29.2.2024 v popoludňajších hodinách v Centre vedecko- technických informácii SR na Lamačskej ceste. Prednášku odprezentoval MUDr. Šimurda,PhD.,z Kliniky hematológie a transfúziológie Jessėniovej lekárskej fakulty v Martine UK a Univerzitnej nemocnice Martin. V neformálnej a priateľskej atmosfére oboznámil účastníkov s problematikou krvných zrazenín, s etiológiou, klinickým obrazom a komplikáciami. Osobitnú pozornosť venoval preventívnym opatreniam s dôrazom na životosprávu, dostatočnú hydratáciu, primeranú fyzickú aktivitu s prihliadnutím na vekové osobitosti jednotlivca.  Prednášky sa zúčastnili žiaci III.B PS a III.DVS, ktorí získali cenné informácie a mali možnosť klásť otázky v nasledujúcej diskusii. Získané poznatky môžu využiť vo svojom profesionálnom raste. PhDr. Eva Veselská, MPH ,Mgr. Monika Peczová 

          • Memory centrum

            Našu pamäť si uvedomíme vtedy, keď ju začneme strácať.

            Žiaci III.DVS triedy študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra sa vo februári 2024 zúčastnili exkurzie v ďalšom špecializovanom zariadení. Tento krát to bolo špecializované pracovisko zamerané  na diagnostiku, liečbu a vzdelávanie v oblasti porúch pamäti a demencie. O klientov a ich rodiny v dennom stacionári sa stará multidisciplinárny tím. Poskytujú odborné vyšetrenia a diagnostiku, podporu rodine, praktické rady a podporno – edukačný program. Tiež poskytujú možnosti ďalšieho vzdelávania v tejto oblasti  pre zdravotníkov aj laikov. Sledovali a zapojili sme sa do  práce s klientami počas jedného dopoludnia, zrealizovali sme hudobno – pohybové zamestnanie a kognitívne cvičenia. Ďakujeme p. riaditeľke Habalovej a jej spolupracovníkom za možnosť rozšíriť si vedomosti v tejto oblasti.PhDr. Veronika Bebjaková, učiteľka odborných predmetov

          • Odborná exkurzia v soľnej jaskyni

            Žiaci II. C PS navštívili pravú soľnú jaskyňu v Bratislave v mestskej časti Lamač. Sprevádzali ich učiteľky odborných premetov PhDr. Gabriela Pénzesová, PhDr. Anna Faborová a Mgr. Alena Kormančíková. V tejto umelo vytvorenej jaskyni sa dozvedeli o výhodách tohto druhu inhalačnej terapie pre dýchací systém. Exkurzia bola súčasťou vyučovacieho procesu vo vyučovacích predmetoch ošetrovateľstvo a ošetrovateľské techniky, kde sa aktuálne vyučuje inhalácia. V jaskyni sa dozvedeli, že vdychovanie častíc solí pôsobí nielen protizápalovo a antibakteriálne, ale tiež antivírusovo a mukolyticky a tiež môže pozitívne ovplyvniť náš imunitný systém. Žiaci si z exkurzie odniesli pozitívne zážitky a vedomosti o inhalačnej liečbe a využívaní prírodných liečebných metód.

          • Nezisková organizácia Plamienok

            Nezisková organizácia Plamienok už viac ako 20 rokov poskytuje starostlivosť pre nevyliečiteľne choré deti a venuje sa aj pomoci pre ich rodinných príslušníkov. Centrum pomoci a smútkovej terapie boli 26.2.2024 navštíviť žiaci IV.A PS spolu s odbornou učiteľkou Mgr. Martinou Biksadskou. Odborný výklad žiakom urobila Mgr. Ľudmila Adame a dala im aj priestor na to, aby jej mohli klásť svoje zvedavé otázky. Vďaka exkurzii si žiaci mohli doplniť svoje vedomosti o paliatívnej starostlivosti a lepšie porozumieť čo prežívajú rodiny s ťažko chorými deťmi. Paliatívna starostlivosť je téma veľmi ťažká a mnohokrát sa jej nevenuje dostatok pozornosti preto si prácu zdravotníkov, ktorí sa jej venujú v teoretickej aj praktickej rovine veľmi vážime.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
      • EDUID školy: 100000937
      • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
    • Prihlásenie