• Odborná prednáška s pánom Doc. MUDr. Ladislavom Kuželom, PhD.

            Mnohí z nás považujú stravu za palivo, ktoré nám pomôže prežiť ďalší deň. Často si však neuvedomujeme, že nesprávne stravovanie nám môže ublížiť. Presvedčil nás o tom pán Doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., ktorý mal na našej škole prednášku pre žiakov všetkých ročníkov odboru asistent výživy. Vysvetlil nám, že správne stravovanie už v mladom veku nám môže predĺžiť zdravie. Poukázal na chyby v stravovaní, s ktorými sa stretáva a tiež dal návod na ich riešenie. Zdôraznil dôležitosť zeleniny a ovocia, upozornil na kvalitu potravín a hlavne na správne zloženie “denného zdravého taniera”. Nezabudol pripomenúť, za správne fungovanie tráviaceho traktu je dôležité. A to dosiahneme správnou skladbou jadálnička, ktorá podporuje náš črevný mikrobióm. Vysvetlil nám podstatu správnej skladby črevnej mikroflóry a jej význam pri imunite a vzniku rôznych ochorení. Prednáška bola plná užitočných informácii. Verím, že žiaci si z nej odniesli mnoho užitočných informácii, ktoré využijú vo svojom budúcom povolaní. Chcem sa pánovi Doc. MUDr. Kuželovi,PhD.poďakovať a verím, že aj v budúcnosti si nájde čas a opäť nás obohatí o nové informácie v oblasti výživy.

            Ing. Janka Trebulová, učiteľka odborných predmetov

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            Dňa 26. 9. 2023 žiaci prvých ročníkov pod vedením učiteľov všeobecno-vzdelávacích predmetov spoločne oslavovali Európsky deň jazykov. Počas dvoch hodín im bola v skratke priblížená história jazykov vo vybraných európskych krajinách, pôvod jednotlivých jazykov a ich používanie či už v rámci bežnej komunikácie, alebo na medzinárodnej politickej úrovni. Okrem využívania jazyka sa diskutovalo aj o kultúre jednotlivých národov, o ich zvykoch a histórii. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí o osobnostiach, národných jedlách, hospodárstve či štátnych zriadeniach. Žiaci sa mali možnosť pomocou zvukových nahrávok zoznámiť a foneticky rozlíšiť jednotlivé hovorené dialógy bežných prirodzených používateľov jazyka. Svoje vedomosti zúročili v kvízoch, kde prideľovali k jednotlivým národom pozdravy v im prislúchajúcom jazyku. Nakoniec spoločne vytvorili jazykový strom s jazykovými rodinami. Myšlienku zrealizovať uvedenú aktivitu podporila aj riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD., ktorej záleží na prezentácii školy, žiakov a učiteľov nielen na pôde školy, ale aj vo verejnom sektore.     Každá udalosť k Európskemu dňu jazykov organizovaná akoukoľvek vzdelávacou alebo výchovnou inštitúciou v ktorejkoľvek krajine je evidovaná na mape udalostí na webe Rady Európy v centre moderných jazykov, kde nechýba naša škola.

          • Župný športový deň

            Na Župnom športovom dni pre stredné školy, ktorý organizovalo BSK 21.9. v športovom areáli Mladá garda, našu školu reprezentovali študenti v atletike, v  plážovom volejbale - chlapci a vo futbale – dievčatá.

            V silnej konkurencii sme získali 2. miesto vo futbale družstvo dievčat: I.AV: Csicsayová Cyara,  Manáková Viktória, I.D PS: Kollárová Sabína, Riečická Lenka, II.C PS: Ševčíková Eva, III.MAS: Šemeláková Sofia, IV.AV/MAS: Ambrová Lea, Bednárová Daniela, Jurášová Laura.

            Veľmi pekne, na 14. mieste zo 73 súťažiacich, sa umiestnila v skoku do diaľky: Masarovičová Lucia z III.C PS.

            Gratulujeme a prajeme veľa športových úspechov aj v ďalších športových súťažiach.

            Mgr. Anna Repková   

          • Prázdninová odborná prax

            Leto už máme za sebou a jesenné dni nám pomaly klopú na dvere. Žiaci vyššieho odborného štúdia Diplomovaná všeobecná sestra - III. DVS sa vracajú v spomienkach na Prázdninovú odbornú prax, ktorá zahŕňa 80 hodín v ľubovoľnom zdravotníckom alebo zariadení sociálnych služieb. Žiaci uvedenú prax absolvovali v mesiaci júl od 3. do 14. júla 2023. Niektorí sa vrátili na známe oddelenia, iní sa rozhodli vyskúšať niečo nové. Z tejto praxe si všetci odnášajú nové poznatky, vedomosti a praktické zručnosti, ktoré budú využívať aj v ďalšom štúdiu a pri praktickom vyučovaní. Žiaci si na začiatku tretieho ročníka vyberajú témy písomných absolventských prác, ktoré koncom školského roka 2023/2024 budú obhajovať ako súčasť komplexnej teoreticko-praktickej absolventskej skúšky.

          • Zbierka - Biela pastelka

            ,,Dobré vidíme iba srdcom, to hlavné je očiam neviditeľné"

            Dnes, dňa 22.9.2023 prebieha verejná zbierka Biela pastelka, do ktorej sme sa rozhodli zapojiť aj my.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.Veríme, že aj vďaka našim študentom druhého ročníka, dokážeme aj takouto formou pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú.

            Veľké ĎAKUJEM, patrí všetkým, ktorí sa do zbierky zapoja, prispejú do nej a tiež tým, ktorí ju organizujú a realizujú.

          • Svetový deň prvej pomoci

            Druhá septembrová sobota – Svetový deň prvej pomoci – World First Aid Day. Je to deň, ktorý sa stal tradíciu a s úctou si ho pripomíname aj my. Vznikol na podnet Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS). Sme škola v ktorej sa žiaci pripravujú na svoje budúce povolanie a prvá pomoc ako vyučovací predmet je pre nich dôležitá nielen z hľadiska ľudského no aj z hľadiska profesijného. V škole robíme okrem vyučovania tohto predmetu aj mimoškolské aktivity zamerané na povedomie obyvateľov o prvej pomoci a začíname už u tých najmenších a to sú deti v materských školách. Žiaci našej školy sa v uplynulom školskom roku zúčastnili súťaží prvej pomoci a umiestnili sa na popredných miestach. V týchto aktivitách plánujeme pokračovať za plnej podpory riaditeľky školy PhDr. Janky Gabaľovej, PhD. aj naďalej.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            Septembrom končí leto, čas prázdnin, dovoleniek – sladkého nič nerobenia. Začína opäť školský rok plný nových povinností. Po dvojmesačnej prestávke sa oddýchnutí žiaci vracajú naspäť do školských lavíc. Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa konalo pre žiakov denného štúdia v Dome kultúry Zrkadlový háj. Riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. vo svojom príhovore privítala žiakov i učiteľov a zaželala im veľa úspechov na prahu nového školského roku. K umocnenie slávnostnej atmosféry prispeli svojou účasťou aj zamestnanci zriaďovateľa BSK z Odboru školstva, ktorí vo svojom príhovore oslovili žiakov a učiteľov našej školy a súčasne vyzdvihli úsilie riaditeľky v smerovaní školy k jej pretransformovaniu sa na školu nového tisícročia.

      • Kontakty

        • Stredná zdravotnícka škola
        • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
        • 31793185
        • 2021410963
        • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
        • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
        • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
        • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
        • EDUID školy: 100000937
        • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
      • Prihlásenie