• Hurá na prázdniny....

            Vysvedčenia sú rozdané, doznel zvuk školského zvonenia, stíchla škola.... Aký zvláštny pocit, ticho, očakávanie, radosť či potlačená slza... Žiaci majú nádherný čas prázdnin, slnka, nových priateľstiev, letných lások, nových ciest, možno brigád. Jednoducho 62 dní bez školských lavíc. Manažment školy praje všetkým žiakom i zamestnancom školy pekné prázdniny i dovolenky, veľa oddychu, pohody, príležitostí k načerpaniu síl a inšpirácií do nasledujúceho školského roka 2024/2025.

          • ,,Každé srdce má svoj príbeh,,

            Znie logo Nadácie Detského kardiocentra. V tomto školskom roku sa študenti III.C PS triedy počas praktického vyučovania v NÚSCHu v Bratislave zúčastnili prednášky o výnimočnej aktivite Detského kardiocentra (DKC), o ,,Kardiotábore,, ktorý organizuje Ružová margarétka. Ružová margarétka je občianske združenie založené v roku 2007 s cieľom pomáhať mladým a deťom so srdcovo cievnymi ochoreniami a ich rodinám. Každoročne v srdci Slovenska sa odohrávajú  ,,zázračné  týždne pre deti s kardiovaskulárnymi chorobami. Kardiotábor je miestom, kde sa stretávajú odvaha, priateľstvo a nádej, ako nám povedala nadšenkyňa pre túto činnosť, pani Mgr. Mária Bokorová, ktorá pracuje v DKC Bratislava v pozícii sociálny terapeut. Pani Majka, sama trpí ochorením srdca od malička. Jej cieľom je priniesť chorým deťom úžasné zážitky. Kardiotábor, ktorý poskytuje deťom možnosť zúčastniť sa rôznych aktivít, ako je šport, tvorivé dielne, výlety a zábava, ktorá sa môže zdať normálna pre zdravé deti, no pre tieto deti je to dar. Témy tábora sa každý rok menia, a tak vzniká priestor pre fantáziu a kreativitu.  Deti, ktoré trpia ochorením srdiečka to majú v živote veľmi ťažké ako v každodennom živote, tak aj v škole, nemôžu vykonávať bežné činnosti tak, ako zdravé deti. Práve tu, pod dozorom odborníkov, majú príležitosť zažiť veci, ktoré by v bežnom živote nezažili a stretávajú sa aj  s rovesníkmi, ktorí trpia podobnými ochoreniami. Je to miesto, kde sa  tvoria priateľstvá. Vďaka Ružovej margarétke a ľuďom ako Mgr. Mária Bokorová, tieto deti zažívajú nezabudnuteľné okamihy plné radosti a nádeje.

            Julka Dvořáková, III.C PS a tr.uč. PhDr. Ivana Mráziková

          • Koniec školského roka v SND

            Na záver divadelnej sezóny dňa 27. júna 2024  zavítali študenti III.C PS opäť raz do SND v Bratislave.  V tomto školskom roku sme spoločne navštívili všetky tri scény SND – činohru, operu a balet. Mali sme jedinečný zážitok pri svetoznámej opere La Traviata, do rozprávky nás vniesol balet Labutie jazero a do reality činoherné predstavenia Kocúrkovo a Pes na ceste. PhDr. Ivana Mráziková, tr. uč.

          • Oceňovanie študentov stredných škôl

            Koncom školského roka 26.6.2024 sa konalo Oceňovanie študentov stredných škôl v zriadovateľskej pôsobnosti BSK kde bolo ocenených až 54 žiakov. Po nominácii triednou učiteľkou Mgr. Natáliou Huťanovou bol vybraný aj náš žiak z odboru masér Viliam Lampart za jeho reprezentáciu v športe a ako úspešne vie skĺbiť náročnosť tréningov,  reprezentácie a študijných výsledkov.  Cenu odovzdával predseda BSK Mgr. Juraj Droba, MBA MA. Ďakujeme za túto možnosť.  Veľká gratulácia Vili ☺️

          • Súvislá odborná prax (SRX)

            Súvislá odborná prax (SRX), ktorá trvala 27.5. – 21. 6. 2024, je súčasťou štúdia žiakov v 3. ročníku. Pre žiakov bola SRX príležitosťou vyskúšať si, aké to je nastúpiť každý deň do služby trvajúcej neprežrite štyri týždne. Spolupracovať s členmi pracovných tímov na jednotlivých oddeleniach, zabezpečovať ošetrovateľskú starostlivosť o pacientov s rôznymi problémami, v spolupráci s lekármi a sestrami, preukazovať zručnosti pri realizácii odborných výkonov, rozumieť duši chorého človeka, byť samostatným a zodpovedným pri práci.

          • Exkurzia vo firme Hausnatura

            Zdravé potraviny sú pre náš organizmus velmi dôležité. Ich kvalita závisí nielen od kvality pôdy, ale aj od toho ako a čim su ošetrované. Žiaci 1.AV sa zúčastnili exkurzie vo firme Hausnatura, ktorá sa venuje pestovaniu rastlin nie však v pôde ale vo vode. Presnejšie vo vodnom roztoku, z ktorého rastliny čerpajú všetky potrebné živiny. Priestory na pestovanie sú v poschodovej budove. Dopestované rastliny maju vysokú kvalitu a je o ne veľký záujem. Pestovanie je celkom náročné hlavne z energetickeho hľadiska. No kvalita rastlin je velmi vysoká. Venujú sa hlavne pestovsniu rôznych druhov šalátov a byliniek. Veríme, že návšteva bola pre žiakov inšpiratívna. Ing. Janka Trebulová, Mgr. Zlata Ondrejova a Mgr. Alžbeza Krišková

          • Výlet do Budapešti

            Posledný týždeň školy sa žiaci 2 APS, 2 AV a 2MAS rozhodli stráviť v krásnom historickom meste Budapešť. Jednodňový výlet do bývalého korunovačného mesta bol zameraný na historické pamiatky, poznanie mesta a najmä na návštevu Tropicária, ktoré návštevníkom ponúka pohľad do hlbín oceánu a návštevu dažďového pralesa. Žiaci si mohli pohladkať raju, morské prasiatka a odfotiť sa v tuneli spolu so žralokmi.  Exkurzia bola zastrešená aj sprievodkyňou, ktorá ukázala žiakom zakutia mesta a krásny Hradný vrch. Aj napriek teplému počasiu bola exkurzia krásnou bodkou za náročným školským rokom. Mgr. Zuzana Szeberényiová

          • IPčko

            IPčko je slovenská mimovládna organizácia poskytujúca komplexné psychologické online služby pre deti a mladých ľudí v krízových situáciách. Žiaci II. A PS triedy spolu s triednou učiteľkou Mgr. Zuzanou Szeberényiovou zavítali do týchto priestorov, kde zrealizovali svoju triednickú hodinu. Žiakom sa venoval tím animátorov/ psychológov, ktorí so žiakmi rozoberali ich potreby, nápady a ideály. Bola im k dispozícií útulná klubovňa Machovisko, plná vecí a hier, ktoré zaujímajú najmä mladých ľudí v kritickom veku. Mohli tak nájsť aj oázu pokoja, ktorá im bude k dispozícií aj počas leta, kedy sa brán našej školy zatvoria. Pre žiakov to bola nová skúsenosť a pevne dúfame, že aj inšpirácia a vedomie, že na to nie sú sami.

          • l.SAN

            Žiaci učebné odboru sanitár - externé štúdium, trieda l.SAN, ktorí v školskom roku 2023/2024 ukončili štúdium, sa lúčia slovami a krátkou spomienkou na školu.  “Čo nedokážeš sám, dokážeme spolu” ako z piesne Adama Ďuricu. Bol to náš ROK na Vašej škole - SANITÁRI. Plný zaujímavých skúseností, stretnutí so zaujímavými ľuďmi a učiteľmi s pochopením nás pracujúcich žiakov, ďakujeme, že sme to všetko mohli s Vami zažiť.

             

          • Evakuačný poplach

            V pondelok 24.06.2024 pre žiakov a zamestnancov bol vykonaný evakuačný poplach zameraný na simulovaný požiar v budove školy. Riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. vyhlásila školským rozhlasom evakuáciu všetkých prítomných nachádzajúcich sa v objekte školy, aby sa zhromaždili na školskom dvore. Po ukončení poplachu sa žiaci vrátili do školských lavíc. Evakuácia prebehla veľmi úspešne a organizovane, veríme, že v praxi nikdy nebudeme musieť zažiť takúto situáciu.

          • Teóriu a prax nemožno oddeliť

            Toto potvrdzuje aj odborná exkurzia žiakov I. C PS triedy, ktorá sa uskutočnila 18.6.2024 v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave-Petržalke. Účastníci odbornej exkurzie so svojou vyučujúcou predmetu ošetrovateľské techniky Mgr. Evou Horkovičovou navštívili Fyziatricko- rehabilitačné oddelenie, ktoré poskytuje pacientom komplexnú rehabilitačnú starostlivosť. Ďalším cieľom exkurzie bolo spoznať organizáciu a systém práce na Oddelení liečebnej výživy a stravovania.

            Dojmy z nevšedného zážitku z praxe vyjadrila účastníčka exkurzie Karin Milošovičová takto: Nemocnica  na nás zapôsobila. Mali sme príležitosť navštíviť Fyziatricko- rehabilitačné oddelenie, kde sa zaoberajú pacientmi s poúrazovými stavmi, ortopedickými, neurologickými ochoreniami, ale aj cvičia s tehotnými ženami  Fyzioterapeutka nás sprevádzala jednotlivými oddeleniami, predviedla nám cviky a pomôcky potrebné k výkonom. Oboznámila nás so špeciálnymi prístrojmi na fyzikálnu liečbu. Na Fyziologicko-rehabilitačnom oddelení aplikujú aj parafínové zábaly. Tie sme  si mohli všetci vyskúšať. Okrem Fyziologicko-rehabilitačného oddelenia sme navštívili aj Oddelenie liečebnej výživy a stravovania. Na Oddelení liečebnej výživy a stravovania  sme mali možnosť vidieť ako sa zostavujú jedálne lístky, ako  sa pripravuje strava pre pacientov a zamestnancov nemocnice, akým spôsobom sa strava prepravuje na jednotlivé oddelenia.

            Ďakujeme za erudovaný výklad, za možnosť vidieť odborné výkony v praxi, za jedinečnú skúsenosť.

            Spokojní sme sa vrátili k svojim školským povinnostiam.

          • Celoslovenské finále LANGUAGE FLOWER

            Teší NÁS!!! Celoslovenské finále LANGUAGE FLOWER už pozná víťazov! Aj naša škola sa môže pochváliť umiestnením v tejto jazykovej súťaži. Žiačka I. MAS Diana Hajdová sa so Stand Up comedy umiestnila na 3. mieste za výdatnej podpory Daniely Hagyovej, ktorá bola po celý čas jej oporou nielen pri nacvičovaní a korekciách, ale aj pri samotnom finálovom vystúpení. Srdečne gratulujeme a ďakujeme za skvelé umiestnenie a reprezentáciu školy.

          • Súvislá odborná prax - MAS

            Po roku intenzívnej práce na hodinách odbornej klinickej praxe v nemocniciach a v škole aj žiakom študijného odboru masér prebieha súvislá odborná prax, ktorá sa blíži k záveru. Žiaci svoje vedomosti a zručnosti majú možnosť preukázať pacientom/klientom v bratislavských nemocniciach a Kúpeľoch Piešťany. Veríme, že získali nové skúsenosti nielen praktické, ale aj v rámci komunikácie.

          • Belasý motýľ

            Dnes je Deň belasého motýľa a s ním je spojená verejná zbierka na pomôcky pre deti a dospelých s ochorením svalov. V uliciach Bratislavy  stretnete dobrovoľníkov s pokladničkami, medzi ktorými je aj našich 27 prvákov, ktorí sa takouto formou rozhodli pomôcť a prispieť tým, ktorí to potrebujú. Naša škola si uvedomuje dôležitosť zbierok, ktoré pomáhajú zlepšiť život mnohým ľuďom Spolu s desiatkami ďalších dobrovoľníkov zbierajú príspevky na nenahraditeľné pomôcky, vďaka ktorým môžu ľudia s nervovosvalovým ochorením dýchať a slobodne sa hýbať. 

            Organizácia muskulárnych dystrofikov poslala poďakovanie našim žiakom za zbierku Belasý motýľ. Spoločnými silami sa našim žiakom v ôsmych pokladničkách podarilo vyzbierať 776,15 €! Za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Sme hrdí, že naši žiaci pristupujú k týmto témam zodpovedne a dospelo a svoj čas venujú aj takýmto aktivitám. Mgr. Zuzana Szeberényiová

             

             

          • Proces umierania - odborná prednáška

            Dnes,20.06.2024, sa žiaci druhých ročníkov zúčastnili prednášky „Proces umierania„. S touto problematikou žiakov oboznámila naša bývalá žiačka Mgr. Denisa Šimegová, dipl.s., ktorá pracuje v NÚDCH na onkologickom oddelení. Naši druháci zo študijného odboru praktická sestra, v septembri nastúpia na odbornú klinickú prax a snahou bolo priblížiť žiakom poznatky o umieraní, fázy umierania podľa Elizabeth Kubler – Rossovej a na kazuistikách žiakom ukázať prežívanie pacientov, ale aj sestier po ich strate. Prajeme naším druhákom, aby sa na odbornej praxi so smrťou stretávali čo najmenej, aj keď je súčasťou života.

          • Príprava sanitárov na záverečné skúšky

            Príprava sanitárov na záverečné skúšky má pevný základ v získaných vedomostiach a nadobudnutých praktických zručnostiach počas prípravy na svoje povolanie v našej škole. K ukončeniu štúdia záverečnou skúškou sa dopracovali za pomoci svojich učiteľov, ktorí im ponúkli kvalitné vzdelávanie.

            Počas štúdia študovali učebné materiály, pozorne načúvali učiteľom na hodinách odborných predmetov ako sú: zdravoveda, sanitárstvo a prvá pomoc. Prakticky si precvičovali pracovné návyky v odborných učebniach školy, aby si zlepšili svoje zručnosti a nadobudli tak potrebné skúsenosti.

            Praktické vyučovanie vykonávali v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, kde získavali zručnosti k sanitárskym činnostiam. Toto všetko sa dialo pod vedením učiteľov odborných zdravotníckych predmetov.

            A teraz po roku, keď sú už na konci štúdia a o týždeň ich čaká záverečná skúška, je dôležité zaujať pozitívny postoj a motiváciu k finalizácii. Veríme, že záverečná skúška dopadne pre každého z nich tak, že budú môcť odchádzať z našej školy spokojní.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola, EDUID školy: 100000937
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie

        +421 904 773 018 - sekretariát školy
        +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD.
        szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH
        habdakova@szsba.sk
      • PhDr. Zuzana Schmidtová, PhD.
        schmidtova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti
        vadkerti@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová
        vinczeova@szsba.sk
      • Strečnianska 20
        850 07 Bratislava
        Slovakia
    • Prihlásenie