• Slávnostná akadémia SZŠ

            Dom kultúry Zrkadlový háj sa vo štvrtok 11. mája 2023 naplnil budúcimi zdravotníckymi pracovníkmi, pre ktorých bola zorganizovaná prvá slávnostná akadémia pri príležitosti ukončovania štúdia žiakov maturitných ročníkov v študijných odboroch asistent výživy, masér a praktická sestra. Súčasne žiačky druhého ročníka vyššieho odborného štúdia študijného odboru Diplomovaná všeobecná sestra prijímali žiakov prvých ročníkov do cechu zdravotníkov, aby ich podporili v ich študijnom zámere. Manažment školy, Žiacky školský parlament a projektový manažment školy odprezentovali svoje aktivity pragmatickými prezentáciami, ktoré poukázali ako sa zmenilo smerovanie školy a jej vzdelávacie aktivity za obdobie dvoch rokov. Myšlienku na zrealizovanie akadémie preniesla do reálnej podoby riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. v spolupráci s podporným tímom zanietených spolupracovníkov. Slávnostný charakter uvedenej aktivity podporili aj zamestnanci odboru školstva Bratislavského samosprávneho kraja Mgr. Oľga Zaťková a Mgr. Tibor Varga. Taktiež veľká vďaka patrí všetkým účinkujúcim.

          • Exkurzie s odbornými učiteľkami

            Exkurzie s odbornými učiteľkami vždy obohatia a doplnia vedomosti nadobudnuté na odbornej praxi. Žiaci III. A PS preto v rámci praxe na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení boli so svojou učiteľkou Mgr. Martinou Biksadskou na exkurzii na ambulantnej časti tohto oddelenia a videli tú časť nemocnice do ktorej chodia pacienti, ktorých zdravotný stav si nevyžaduje hospitalizáciu. V rámci praxe na gynekologické-pôrodníckeho oddelenie navštívili oddelenie predčasne narodených detí. Tieto deti vyžadujú v prvých týždňoch niekedy aj mesiacoch aby boli v nepretržitej starostlivosti kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov.

          • Praktická maturitná skúška 2023

            Skúšobné maturitné komisie tento týždeň posudzujú zručnosti a vedomosti našich žiakov denného aj večerného štúdia na praktickej maturitnej skúške, ktorá sa koná na zmluvných školiacich pracoviskách v UNB Antolská a Ružinov. Maturantov a členov maturitných komisií prišli povzbudiť členovia manažmentu školy. Riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. bola účastná pri výkonoch žiakov na jednotlivých oddeleniach, kde sa maturovalo a následne sa bude maturovať do konca týždňa.

          • Praktická maturitná skúška - IV. AV/ MAS, IV. B PS

            V dnešný deň, v UNB na Antolskej ulici po prvýkrát v histórii našej školy maturovali maturanti IV. AV/ MAS zo študijných odborov asistent výživy a masér. Maséri prezentovali svoje manuálne zručnosti v podpornej fyzioterapeutickej liečbe a asistenti výživy edukovali pacientov v oblasti diétoterapie a výživového spektra. Maturanti IV. B PS zo študijného odboru praktická sestra poskytovali svoje služby pacientom na internom a chirurgickom oddelení, riešili naordinované výkony a pred maturitnou komisiou prezentovali svoje zručnosti. Všetkých maturantov prišla povzbudiť riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD., ktorá prešla všetky oddelenia nemocnice, kde sa maturovalo.

          • Druhé kolo prijímacích skúšok pre žiakov základných škôl

            Druhé kolo prijímacích skúšok pre žiakov základných škôl do študijných odborov 5304 M asistent výživy, 5361 M praktická sestra.  

            Riaditeľka Strednej zdravotníckej školy, Strečnianska 20, 850 07 Bratislava v súlade s § 66 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhodla o konaní druhého kola prijímacích skúšok do študijných odborov 5304 asistent výživy, 5361 M praktická sestra (4-ročné denné štúdium pre absolventov základnej školy) pre školský rok 2023/2024

            Prijímacie skúšky budú dňa 20. júna 2023 (utorok) o 8.00 hodine v budove Strednej zdravotníckej školy, Strečnianska 20, 850 07 Bratislava.  Prihlášky na štúdium je potrebné doručiť do 12. júna 2023. 

            Kritériá pre prijatie uchádzačov o štúdium študijného odboru 5304 M asistent výživy 5361 M praktická sestra (4-ročné denné štúdium pre absolventov základnej školy) pre školský rok 2023/2024 sú zverejnené na webovej stránke školy – https://szsba.edupage.org/a/prijimacie-konanie-pre-skolsky-rok-20232024 

          • .

            Vážení zákonní zástupcovia novoprijatých žiakov v šk. roku 2023/2024,

             

            dovoľujeme si Vás požiadať o vyplnenie  (najneskôr do 23. 06. 2023) nasledovných tlačív:

             

            • Záväzná prihláška na vyučovanie povinne voliteľného predmetu 
            • ISIC: Prihláška za člena – evidenčný list, Žiadosť o vydanie preukazu žiaka. Pozorne si prečítajte pokyny na sprievodnom liste – úhrada poplatku 22,- EUR za vystavenie preukazu na uvedený účet. Po evidencii úhrady na uvedenom účte bude uchádzačovi vystavený preukaz ISIC.
            • V prípade záujmu o stravovanie (obedy) v školskej výdajni stravy na SZŠ, Strečnianska 20, Bratislava je potrebné vyplniť, podpísať a zaslať tlačivo „Zápisný lístok stravníka ŠJ pri ZŠ ...“ na uvedenú adresu: Školská jedáleň pri ZŠ, Dunajská 13, 814 84 Bratislava).
            • Žiadosť o prijatie do školského internátu v šk. r. 2023/2024 je potrebné vyplniť podľa pokynov  na uvedenom tlačive „Upozornenie pre žiadateľov o školský internát“ -  pozor Školský internát nepatrí SZŠ, musíte komunikovať priamo s danou organizáciou !!!

            Prílohy na stiahnutie: 

            zapisny_listok_SZS_(1).docx

            prihlaska_ETV_NAB_ANJ_NEJ.doc

            BA_SZS_ISIC_.docx

            Ziadost_o_prij_Sarat.__23-24__ziaci_SS__VS_chlapci_a_dievcata.docx

            Ziadost_o_prij_Trn.__23-24_len_dievcata__Dopln.docx

          • ISIC - prolongácia pre nový školský rok 2023/2024

            Od dnešného dňa je čas prolongácie Vašich ISIC preukazov pre nový školský rok 2023/ 2024. Tak ako v minulom roku, tak aj tento rok je možnosť predĺžiť si túto platnosť aj prostredníctvom aplikácie UBIAN alebo SMS správou. Len s komplet predĺženým preukazom sa vyhnete problémom u poskytovateľov zliav a aj u niektorých dopravcov, ktorí overujú platnosť preukazu vizuálne aj čipovo. V prípade akýchkoľvek otázok či nejasností nás neváhajte kontaktovať.    Mgr. Natália Huťanová - Vedúca PK pre študijný odbor MAS

        • Máj 2023
          • Máj 2023

            V mesiaci máj začína maturitná skúška - skúška dospelosti pre žiakov končiacich štúdium na našej škole. Žiaci druhého ročníka študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra a žiaci tretích ročníkov denného štúdia začínajú 4-týždňovú súvislú odbornú prax, kde si overia svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti v praxi na zmluvných pracoviskách mimo školy. Žiaci II. DVS triedy budú po prvýkrát absolvovať súvislú odbornú prax v NOÚ na Klenovej v Bratislave a v UNB v striedavom cykle. Výber žiakov študijného odboru asistent výživy a masér využijú svoje zručnosti v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany, UNB a NÚDCH v Bratislave. Žiaci tretích ročníkov študijného odboru praktická sestra absolvujú súvislú odbornú prax v UNB, NÚSCH a NÚDCH. Prajeme všetkým žiakom, veľa úspechov, aby zodpovedne reprezentovali seba a školu a boli nápomocní pacientom hospitalizovaným v zdravotníckych zariadeniach.

          • Odborná prax trochu inak

            Žiaci študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra v rámci odbornej praxe majú zaradenú starostlivosť nielen o choré dieťa, ale aj o zdravé dieťa. Na teoretických predmetoch zvládnu osobitosti jednotlivých vývinových období v rámci psychomotorického vývinu dieťaťa. Prakticky si tieto vedomosti overujú počas výchovných zamestnaní u detí v predškolských zariadeniach. Opakovane spolupracujeme so zamestnancami Materskej školy na Strečnianskej č.2 v Bratislave. Tento rok boli zamestnania zamerané na prvú pomoc.  Deťom, primerane ich veku, žiačky s učiteľkou odborných predmetov PhDr. Veronikou Bebjakovou v dňoch 11.5. a 12.5.2023 vysvetlili, čo robiť pri náhlych kolapsoch, ako volať RZP, ošetriť drobné krvácajúce rany a popáleniny v domácnosti, čo robiť pri aspirácii cudzieho telesa do dýchacích ciest a ošetriť bodnutia hmyzom a ako sa správať v prírode, aby sme týmto nehodám predišli. Zamestnania ukončili zopakovaním prostredníctvom vyrobeného puzzle, pexesa a hudobno – pohybovou aktivitou.  Aj takouto formou odbornej praxe si naši žiaci overujú teoretické vedomosti a získavajú praktické zručnosti, ktoré raz možno využijú vo svojom budúcom povolaní.

          • Medzinárodný deň sestier

            12.mája 1820 sa narodila Florence Nightingaleová, známa v histórii ošetrovateľstva ako „Dáma s lampou“. ICN (Medzinárodná rada sestier) si každoročne tento deň pripomína ako Medzinárodný deň sestier. ICN oznámila tému Medzinárodného dňa sestier 2023: „Naše sestry. Naša budúcnosť.“

            Prezidentka ICN Dr. Pamela Cipriano k tomu povedala, že opatrenia pre budúcnosť majú zabezpečiť, aby sestry boli chránené, rešpektované a oceňované. Okrem podpory sestier sa majú posilniť zdravotnícke systémy, aby reagovali na rastúce požiadavky na zdravie obyvateľov v jednotlivých krajinách.

            Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA)  pri tejto príležitosti organizuje podujatia na regionálnej aj celoslovenskej úrovni pod názvom Biele srdce. Konajú sa pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Udeľovaním ocenenia Biele srdce SKSaPA poukazuje na náročnú prácu sestier a ich roly v zdravotníckom systéme. Sestry sú tie, ktoré sú pri narodení človeka, ale aj pri jeho odchode. Aj našich študentov počas štúdia pripravujeme a vedieme k tomu, aby  vedeli plnohodnotne vykonávať svoje úlohy a zabezpečili tak pacientom/klientom kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť.

            Naši žiaci poznajú túto dámu z vyučovania z jednotlivých odborných predmetov a z jej portrétu, ktorý je umiestnený v interiéri školy. Florence Nightingaleová je symbolikou sesterstva.

            Všetkým sestrám, aj tým, ktoré sa pripravujú na budúce povolanie chceme vzdať úctu v ich namáhavom poslaní, bez ktorého si nevime predstaviť existenciu ľudstva.

          • Deň ženského zdravia

            Dňa 4.5.2023 sa päť študentiek študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra z triedy II. DVS zúčastnilo podujatia Bratislavského samosprávneho kraja na tému Deň ženského zdravia. Cieľom tohto stretnutia bolo priorizovať tému ženského zdravia, prevenciu a diagnostiku zhubných ochorení. V diskusii odzneli názory odborníkov - lekárov, sestier, či pracovníkov poisťovní a iných organizácii. Na fotke s našimi študentkami je pani prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov, PhDr. Mária Lévyová. Z tejto aktivity si študentky odniesli pragmatické skúsenosti, možné preniesť do praxe. V rámci šírenia osvety chceme osloviť všetky ženy aby o seba dbali a nezabúdali na prevenciu.

          • Maturita

            Májová zeleň je symbolom vitality a prebúdzania sa prírody. Zelená stužka je symbolom nádeje, vzdelanosti a lásky, ktorá zdobí maturantov. Obe zelene sú charakteristické a špecifikujú symboliku v období ľudského života. V stredu 10. mája 2023 na našej škole 77 žiakov (55 denného a 22 večerného štúdia) v študijnom odbore praktická sestra si losovalo oddelenie pre vykonanie praktickej časti maturitnej skúšky, a tak splnili podmienky, aby mohli pristúpiť k praktickej maturitnej skúške. V študijnom odbore asistent výživy 11 žiakov zasadlo do školských lavíc a písali písomnú časť praktickej časti maturitnej skúšky. Na maturitnú skúšku sa pripravuje aj 16 žiakov zo študijného odboru masér. Všetkým maturantom držíme palce, povzbudzujeme ich k pozitívnemu výkonu a veríme, že to, čo sa počas štúdia na pôde našej školy naučili, úspešne zúročia v nadchádzajúcich dňoch, kedy ich čaká praktická časť odbornej zložky MS a po akademickom týždni ústna časť MS.

          • Prijímacie konanie na SZŠ

            Brány našej školy sa dňa 4. mája 2023  opäť otvorili pre žiakov základných škôl – záujemcov o denné štúdium v študijných odboroch asistent výživy a praktická sestra. Konal sa prvý termín prijímacích skúšok z predmetov Slovenský jazyk a literatúra i Biológia.

          • Prijímacie konanie na SZŠ

            Po voľnom prvomájovom pondelku sa hneď v druhý deň konali na našej škole prijímacie skúšky – prvý termín do študijného odboru masér – denné štúdium. Uchádzači o štúdium zvládli náročný deň písaním testov zo slovenského jazyka a literatúry i biológie, absolvovali testy fyzickej zdatnosti a predviedli modelovanie v oblasti prezentácie jemnomotoriky. Všetky tieto ukazovatele boli súčasťou prijímacieho konania.

          • Olympiáda z Klinickej propedeutiky

            - žiačky našej školy získali 1. miesto

            Olympiáda nie je len športové podujatie. Ale je to aj druh školskej odbornej súťaže žiakov a študentov v rôznych oblastiach. Jednej takejto olympiády sa zúčastnili aj žiačky našej školy. Sarah Hamarová a Tamara Krajčovičová vycestovali do susednej Českej republiky, kde sa 27. apríla 2023 na pôde SZŠ a VOŠZ Šumperk konal 8. ročník Olympiády v Klinickej propedeutike. Cieľom bolo odovzdať zaujímavé poznatky, ktoré sa žiaci naučili počas doterajšieho štúdia. Na Olympiáde odznelo osem prezentácii žiakov českých zdravotníckych škôl a jedna slovenská prezentácia, čo dodalo súťaži medzinárodný rozmer. Každá dvojica prezentujúcich si pripravila tému, ktorá im bola blízka a výnimočná. Porota hodnotila formu a štylizáciu spracovania, obsah a odbornosť témy, spôsob prezentácie a komunikáciu. Naša dvojica žiačok pod vedením odbornej učiteľky PhDr. Zuzany Schmidtovej, PhD. získala hneď dve prvé miesta – 1. miesto udelené študentskou porotou a 1. miesto udelené odbornou porotou, ktorú tvorilo osem odborných učiteliek a jedna vedúca sestra z Nemocnice Šumperk a.s. Naše výherkyne sa tešia z neoceniteľnej skúsenosti, ktorú získali pred auditóriom českých študentov a odborných učiteliek.

          • Exkurzia BORY

            27.apríla 2023 sa II. DVS trieda zúčastnila exkurzie v Nemocnici Bory v Bratislave. V novo- otvorenej nemocnici už je v prevádzke ambulantná časť, rehabilitácia, rὅntgenologické pracovisko. V lôžkovej časti sa dokončuje  zariaďovanie a  vybavovanie  pomôckami a prístrojmi. PhDr. L. Lieskovská nás zoznámila so systémom príjmu pacienta do nemocnice v prípade akútneho stavu cez červenú zónu, aj s postupom pri plánovanom príjme. Taktiež nám vysvetlila systém objednávania sa na ambulantné vyšetrenie k špecialistom. Mali sme odprezentovanú elektronickú dokumentáciu prijatého pacienta, stanovenie a zaznamenávanie pacientových problémov a ich následné riešenie.Zaujal nás spôsob vzdelávania pracovníkov. V súčasnosti je systém nastavený tak, že novoprijatí zamestnanci sa mesiac pred nástupom na konkrétne pracovisko vzdelávajú, aby zvládli nový systém práce a pracovné činnosti na danom úseku. Mnohé činnosti sú automatizované a centralizované, mnohé sa riešia elektronicky, napr. objednávanie liekov, dávkovanie liekov farmaceutickým laborantom v centrálnom stredisku, príprava a rozdávanie stravy nutričným pracovníkom, sestra pracuje na tzv. plávajúcich lôžkach, kde sú rozdelené pracovné činnosti podľa kompetencií jednotlivých pracovníkov. Každý zamestnanec absolvuje elektronicky prednášky, webináre podľa svojho voľného času, následne vypracuje testy z danej oblasti. Môže ich robiť opakovane, kým nedosiahne stanovené percento (tak, ako my v škole). Videli sme primára JIS, ako školil 6 budúcich sestier a praktických sestier v manipulácii s prístrojovým vybavení na tomto oddelení. Každý pracovník je vybavený mobilným telefónom slúžiacim na uľahčenie komunikácie a riešenie pracovných záležitostí. Samozrejme, zaujali nás aj nové postele s rôznymi funkciami, potrubná pošta na posielanie materiálu a žiadaniek, ktorá uľahčí prácu zamestnancom, tzv. liekový vozík vybavený prístrojmi na meranie a automatické zaznamenávanie vitálnych funkcií po zaevidovaní pacienta, steny vymaľované rôznymi farbami slúžiace aj na orientáciu a mnoho ďalšieho. V suteréne sa nachádza školiace pracovisko pre zamestnancov vybavené trenažérmi na nácvik rôznych ošetrovateľských výkonov a aj získanie patričných zručností.Aktuálnou úlohou manažmentu nemocnice je získať dostatok pracovníkov jednotlivých kategórií. My sme videli, že nemocnice môžu vyzerať aj inak, než sme zvyknutí z odbornej praxe. Ďakujeme PhDr. L. Lieskovskej za poskytnutie informácií, za sprievod po nemocnici. Aj exkurzie môžu obohatiť a doplniť výchovno – vzdelávací proces,  tiež môžu byť pre žiakov motiváciou k ďalšiemu vzdelávaniu.Prajeme novej Nemocnici Bory dostatok kvalitných a zanietených pracovníkov na jednotlivých pozíciách, čo bude smerovať ku skvalitneniu zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti. PhDr. Veronika Bebjaková, učiteľka odborných predmetov

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
      • EDUID školy: 100000937
      • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
    • Prihlásenie