• Účelové cvičenie 1.a 2. ročníkov

            Účelového cvičenia  za zúčastnili žiaci prvých ročníkov : 9.5. a žiaci druhých ročníkov : 19.6.

            Po zelenej značke -   od konečnej trolejbusu 44 sme sa dostali na Kamzík Cvičnú lúku, TV vežu a rozhľadňu na Americkom námestí. Odtiaľ prváci zostupovali na Partizánsku lúku, kde si mohli  zašportovať a venovať sa pohybovým aktivitám.

            Železná studnička je obľúbeným miestom zastávok a oddychu pre  malých a veľkých turistov. Miestne bufety ponúkajú výborné možnosti výberu jedál, zmrzliny a nápojov a tak nečudo, že je tu plno po celý rok. Dendrologický náučný chodník podáva informácie o význame dreva a lesa pre potreby človeka od minulosti po súčasnosť. Na trase nájdeme aj ďalšie atrakcie.

            Druháci z Cvičnej lúky smerovali k Centrumu Ekovýchovy a lesníckemu arborétu. Arborétum je aj malým náučných chodníkom, kde sú k videniu rôzne vzácne cyprušteky, napr. cypruštek Lawsonov dovezený z Ameriky, cryptomeria japonská, jedle biele, smrekovce opadavé, douglaska tisolistá, veľkou raritou je borovica limbová, vyskytujúca sa len v Tatrách.

             200 m TV veža je významnou dominantou /439m /- otáčacia časť veže v ktorej je umiestnená reštaurácia ponúka  panoramatický  výhľad do okolia siahajúci až rakúskemu Neziderskému jazeru a predhoria Álp.

             Jedinečný výhľad poskytuje aj rozhľadňa na Americkom námestí / 379m /. Postavená je z červeného smreka a na najvyššiu vyhliadkovú plošinu, ktorá je vo výške 11,6m vedie 46 stupienkov. Bez problémov na ňu vystúpia aj deti v sprievode rodičov,  čo pre našich žiakov nebol žiadny problém.

            Spodnou cestou popri parkovisku sme sa vrátili na Cvičnú lúku /400m/, kde sa žiaci občerstvili, oddýchli. Ponad lúku po ktorej sa v zime spúšťajú lyžiari a v lete nadšenci rýchlej jazdy na bobovej dráhe, vidieť Podunajskú rovinu.

            Červeno značkovaná Štefániková magistrála vedie po okraji Cvičnej lúky. Veľmi mierne vedie po plochom chrbte k lokalite Pod Chlmcom / 305m /. Odtiaľ sme najprv po žltej cyklotrase, neskôr po žltej turistickej značke nenáročným terénom cez les zišli na Peknú cestu do Krasňan /140m /.

            Na tejto turistickej vychádzke sme sa oboznámili s prírodou Malých Karpát, bližšie spoznali okres Nové Mesto,  overili sme si pohybové schopnosti, prispeli k zvýšeniu telesnej zdatnosti a výkonnosti,  vedeli sa orientovať, čím sme splnili cieľ.

            Pri vychádzkach by sme sa mali správať kultivovane, nezahadzovať odpadky, nebyť hluční, vážiť si prírodu, chrániť ju a zveľaďovať.

            PaedDr. Mária Suchánková

          • Komunitná záhrada pre dve generácie

            Záhrada pre dve generácie, vhodne dopĺňa charakter školy. Situovaná je exteriérovo v areáli školy. Pri jednotlivých aktivitách sa tam stretávajú rôzne vekové skupiny ľudí, žiakov, učiteľov, zamestnancov aj seniorov z okolitých klubov a lokalít Petržalky. Uvedený priestor využili na alternatívnu výučbu aj participanti zo študijného odboru zdravotnícky záchranár. Lekárka MUDr. Mariana Šterbová a záchranárka Mgr. Jarmila Sokolová učili žiakov – budúcich záchranárov na modelových situáciách zvládnuť záchranárske postupy pri život ohrozujúcich stavoch v prirodzených podmienkach. Žiakov aj učiteľov prišli povzbudiť riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. a triedna učiteľka Mgr. Alena Sušilová.

          • Noc v škole

            Noc má čarovnú moc. A obzvlášť, keď ju prežijete v škole. V noci zo stredy na štvrtok si zopár odvážnych duší z I.AV užilo nočnú školu. Skarlet, Miška, Laura, Kaja a Monika si noc v škole užívali plnými dúškami. Na chvíľu nás prišli pozrieť aj Jakub s Alexom. Predvečerný čas sme strávili športovaním a tancom, potom sme si pripravili niečo malé pod zub – chlebíčky, kuracie nugetky, hranolky, pizzu, melón, nanuky, popkorn. Počas prípravy maškŕt sme sa veľa rozprávali o škole, o živote, o ich radostiach aj starostiach. Prečítali sme si zopár úryvkov a citátov z kníh „Ži ako malý princ“ a „Citáty života“, o ktorých sme sa následne rozprávali. A keďže noc láka, tak sme si ešte išli do telocvične zahrať nočný basketbal. Potom už nasledovalo večerné kino – horor a následne rozprávka, aby sme sa nebáli. 😊  Noc už riadne prekročila svoju polovicu, dokonca povedala by som, že už sa blížilo ráno, keď sme zaľahli do svojich provizorných pelechov z tulivakov. Tých pár hodín spánku ubehlo veľmi rýchlo, no zážitky zostanú veľmi dlho. Verím, že tento nultý ročník viacerých inšpiruje a postupne sa stane tradíciou. Odporúčam takúto akciu nielen žiakom, ale aj učiteľom. Je to veľká príležitosť lepšie spoznať žiakov, ich myšlienky, starosti ale aj radosti.

            Ing. Janka Trebulová, triedna I.AV

          • Úspešné ukončenie ročného externého-večerného štúdia I. SAN

            Po úspešnom ukončení 1. ročného externého-večerného štúdia v učebnom odbore sanitár, žiaci I. SAN splnili podmienky, aby mohli pristúpiť k záverečnej skúške, ktorá sa konala v dňoch 20. a 21.6.2023 na Internej a Chirurgickej klinike v UNB Ružinov. Ďakujeme vrchným sestrám a zdravotníckemu personálu za vytvorenie optimálnych podmienok a nerušenú atmosféru. Skúšobná komisia v zložení PhDr. Gabriela Pénzesová, Mgr. Monika Pezová, Mgr. Katarína Adamová spolu s pani predsedníčkou Mgr. Gabrielou Feketeovou zo SZŠ Dunajská Streda, hodnotili prezentácie žiakov na záverečnej skúške. Žiaci si overili svoje zručnosti a vedomosti vo vyžrebovaných témach na teoretickej a praktickej časti záverečnej skúšky, ktorú úspešne absolvovalo 19 žiakov. Sme hrdí na ich úspechy a prajeme im veľa šťastia v pracovnom aj osobnom živote.

          • Zdravotník v akcii

            Spomedzi 23 súťažiacich tímov sa naši žiaci umiestnili na 5. mieste.

            15. ročník vedomostno-športovej súťaže stredných zdravotníckych škôl v prvej pomoci – ZDRAVOTNIK V AKCII, ktorú organizovala SZŠ Prešov, sa zúčastnili naši žiaci študijného odboru praktická sestra z triedy II. C PS Lucia Masarovičová, Júlia Miglierini, Orgoň Ilija Leonhard a Félix Farkaš. V rekreačnom areáli Delňa si merali svoje vedomosti, schopnosti a sily s ďalšími tímami z celého Slovenska. Spomedzi 23 súťažiacich tímov sa umiestnili na 5. mieste. Žiakom aj učiteľke odborných zdravotníckych predmetov Mgr. Eve Kabinovej, ktorá ich na súťaž pripravovala, k úspechu srdečne blahoželáme.

          • Učiteľský piknik 2023 – Zlaté Piesky Bratislava

            Na minigolfe sme vysúťažili druhé miesto medzi prihlásenými školami.

            Bratislavský Samosprávny kraj zorganizoval dňa 14. 06. 2023 aktivitu pre učiteľov škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zamestnanci z oddelenia školstva mládeže a športu BSK spoločne so zamestnancami kancelárie predsedu BSK vytvorili príjemné prostredie a iskernú atmosféru
            pre učiteľov a zamestnancov škôl ako odmenu za ich namáhavú prácu.  Areál Zlatých Pieskov v Bratislave sa naplnil učiteľmi, ktorí si prišli spríjemniť najnáročnejšie obdobie „učiteľovania“ -  koniec školského roku.

            V poobedných hodinách sa športovalo v naprojektovaných disciplínach individuálne i skupinovo
            za jednotlivé školy. Učitelia mali možnosť sa spoločne porozprávať v priateľskom prostredí  mimo školy o témach, na ktoré nie je vždy čas v bežnom pracovnom  živote. Kvalitné občerstvenie  im pomohlo vydržať na aktivite do večerných hodín a do vyhlásenia výsledkov súťažiacich v jednotlivých športových aktivitách. Hudobné vstupy a slová moderátora napomáhali k umocneniu aktivity v prostredí, ktoré naplnili učitelia svojou charizmou.

            Aj naša škola šporovala, aktívne sme sa zapojili do minigolfu a petangu. Hravosť detského ega podnietila pani riaditeľka PhDr. Janka Gabaľová, PhD., ktorá sa prihlásila na minigolf a spolu s kolegami vysúťažili druhé miesto medzi prihlásenými školami.

            Pocit z príjemne prežitého popoludnia ešte dlho bude rezonovať v mysliach zúčastnených a bude im pomáhať v náročných dňoch konca školského roku 2022/2023.

          • Prosím podporte našu školu v kampani donio.sk

            My sa budeme starať onedlho o vaše zdravie. Pomôžte nám postarať sa o to naše, kým sme v škole....​​​​​​​​

            Pridajte sa k budúcimi zdravotníkom a zmeňte školský dvor na záhradu. 

            Link na kampaň: https://www.donio.sk/pridajte-sa-k-buducimi-zdravotnikom

            Kto za kampaňou stojí?

            Sme študenti Strednej zdravotníckej školy v Bratislave a pripravujeme sa na svoje povolanie. Ako zdravotníci budeme pomáhať iným, ale teraz potrebujeme pomoc my.   

            Školský dvor je jedna obrovská betónová plocha, nevyužitá, ale s potenciálom. Radi by sme ho zútulnili, skrášlili záhradkou, stromami a oddychovými zónami. Chceli by sme ísť von, byť na vzduchu, vyvetrať si cez prestávky hlavu, mať si kde sadnúť a tešiť sa z niečoho pekného. Tiež by sme sa tu chceli stretávať s kamarátmi z vedľajšej školy. Dvor bude slúžiť nám všetkým. ĎAKUJEME všetkým za podporu:-) 

          • Poďakovanie

            PÍSALI NÁM:

            Dobrý deň pani riaditeľka,

            radi by sme sa Vám touto cestou poďakovali za úžasné dve dopoludnia, ktoré Vaši žiaci II. DVS triedy pod vedením p. profesoriek PhDr. Veroniky Bebjakovej a Mgr. Zlatici Tongelovej, strávili v našej materskej škole a pripravili deťom zaujímavé aktivity z oblasti prvej pomoci. Deti si odniesli hlboké zážitky a získali nové skúsenosti.

            Verím, že v takejto tvorivej spolupráci zotrváme aj v ďalších rokoch.

            S úctou a pozdravom kolektív MŠ Strečnianska 2, Bratislava a deti.

          • .

            Zverejnenie výsledkov prijímacieho konania pre školský rok 2023/2024 - náhradný termín 27.06.2023 

            Výsledky prijímacích skúšok pre študijný odbor 5361 N praktická sestra: 

            na stiahnutie: vysledky_PS_27.6..pdf

            Výsledky prijímacích skúšok pre učebný odbor 5371 H sanitár: 

            na stiahnutie: vysledky_SAN_27.6..pdf

          • Prijímacie konanie

            Záujemcovia o zvýšenie si kvalifikácie a vzdelania si sadli opäť do školských lavíc, kde ich v triedach osobne privítala pani riaditeľka PhDr. Janka Gabaľová, PhD. zaželala im veľa šťastia pri prijímacom konaní. Mali sme možnosť si pozrieť aj športové výkony našich uchádzačov o študijný odbor zdravotnícky záchranár, ktorí museli absolvovať testy fyzickej zdatnosti ako jednu z častí prijímacej skúšky. Veríme, že previerka fyzickej zdatnosti a teoretických vedomostí sa im podarila a prijatí uchádzači sa budú tešiť z výsledkov a rozhodnutia o prijatí na štúdium v našej škole. S prijatými uchádzačmi o štúdium sa vidíme v septembri - želáme im veľa šťastia pri návrate do školských lavíc.

          • Sloboda zvierat

            V stredu, 21.6.2023, sme ako trieda I.C. PS navštívili útulok pre psíky Slobody Zvierat v Bratislave Dúbravke. Naše budúce praktické sestry sa dozvedeli, čo znamená starostlivosť o zvieratká v útulku, aké psíky sa tam dostávajú a prečo, alebo aké dôležité je očkovanie zvieratiek. Následne sme si vyskúšali venčenie psíkov a porozprávali nám príbehy o niektorých z nich. Zvieratkám sme priniesli drobné pamlsky. My sme si deň celkom užili a dúfame, že aj venčené psíky.-) Mgr. Lucia Smažáková Karabínošová

          • Celoštátna súťaž v poskytovaní prvej pomoci

            Naše žiačky získali krásne 2. miesto, GRATULUJEME. 

            Celoštátnu súťaž v poskytovaní prvej pomoci 13. júna 2023 zorganizovala Stredná zdravotnícka škola Dolný Kubín spolu s Asociáciou stredných zdravotníckych škôl. Súťaže sa zúčastnil 12 najlepších žiackych tímov z celého Slovenska. Súťaž sa konala v prostredí kempu Tília Gäceľ. Pre súťažiacich bolo pripravených 6 súťažných stanovíšť (z toho 5 modelových situácií a 1 vedomostné stanovište). Úlohy boli náročné. Veď podľa fotografií posúďte sami. Družstvo tvorené žiačkami III.A PS triedy ktorému velila Viktória Suchánková a jej členov okrem nej tvorili Sabína Kusová a Mariia Priadilia na súťaž pripravovala odborná učiteľka, PhDr. Anna Faborová. Na súťaž vycestovali v deň vopred. Naspäť sa vrátili bohatší o zážitky, skúsenosti, pohár a strieborné medaile „krásne 2. miesto“. GRATULUJEME !!!

          • Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023

            Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023 je venovaná deťom, ktoré sa trápia. Aj naša škola sa pripája k tejto dobrovoľnej zbierke. Žiaci, učitelia, zamestnanci a priatelia školy si v tento deň  pripnú na svoje oblečenie modrý gombík. Milióny detí na svete, vyrastajú v krajinách, ktoré pustošia vojny či prírodné katastrofy. Prichádzajú o svoje domovy, blízkych, nemôžu chodiť do školy a bezstarostne sa hrať so svojimi kamarátmi, nemajú prístup k čistej vode, výživnej strave či liekom. Detská duša je veľmi krehká a rany na nej sa často nezahoja celý život. Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023 je určená práve týmto deťom. Pracovníci UNICEF prichádzajú za deťmi aj na tie najťažšie dostupné miesta a prinášajú im programy, v ktorých s deti môžu vrátiť k svojim detským aktivitám, športovať, šantiť, vzdelávať sa, tvoriť.

          • Worlds Largest Lesson

                 Každý z nás si uvedomuje, že príroda okolo nás sa mení. Veľký vplyv – pozitívny aj negatívny - na ňu máme práve my ľudia. Nie nadarmo sa hovorí „Chrániš prírodu, chrániš seba“.  Naša škola sa zúčastnila projektu, ktorý má za cieľ vzbudiť záujem o zdravšie a udržateľnejšie stravovanie a motivovať žiakov k tomu, aby vyskúšali nové spôsoby stravovania. Tento projekt realizovala organizácia AIESEC v spolupráci s Európskou úniou a Svetovým fondom na ochranu prírody a prebiehal v anglickom jazyku. Žiaci spojili príjemné s užitočným – angličtinu s ochranou prírody.

                 Projekt bol určený pre žiakov vo veku 15 - 18 rokov. Každá skupina mala 2-3 dobrovoľníkov, z ktorých minimálne jeden hovoril po slovensky a s triedou alebo učiteľom komunikoval v prípade akýchkoľvek problémov. Dobrovoľníci pochádzali z rôznych krajín, ako napríklad Česka, Maďarska, Talianska, Venezuely, Brazílie, Turecka, a podobne. Všetci dobrovoľníci boli z organizácie AIESEC a na našej škole boli študenti z Maďarska.

                 Žiaci sa zapájali do jednotlivých aktivít a veľmi pekne komunikovali v anglickom jazyku. Verím, že aktivity im priniesli aj nové informácie, ktoré budú vedieť využiť aj v budúcnosti.

                 Akcie sa zúčastnili žiaci I.AV, I.BPS, II.AV a II.BPS spolu s vyučujúcimi PhDr. Zuzanou Schmidtovou, PhD.  a Mgr. Margarétou Ondrejkovou. Verím, že aj v budúcnosti budú takéto osvetové aktivity na našej škole. 

            Ing. Janka Trebulová, odborná vyučujúca AV

          • Súvislá odborná prax II.DVS triedy

            Súčasťou predmetu klinické cvičenie v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra je aj súvislá odborná prax. Tento rok ju žiaci II.DVS triedy absolvovali v dvoch nemocniciach. Prvou bol Národný onkologický ústav na Klenovej ulici, oddelenie klinickej onkológie, kde sa všetci vystriedali v týždňových intervaloch. Spoznali a v praxi si overili špecifiká starostlivosti u pacienta s rôznymi onkologickými ochoreniami.

            Druhým pracoviskom bola UNB, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda, kde sa žiaci v týždňových intervaloch vystriedali na JIS internej, JIS chirurgickej, gastroenterologickom oddelení, traumatologickom oddelení a ORL oddelení.

            Striedali sa v dopoludňajších a odpoludňajších službách a mali dve nočné služby. Prax bola zameraná na zoznámenie sa so špecifikami pri starostlivosti o pacientov na uvedených pracoviskách.

            Veríme, že získané vedomosti, skúsenosti a zručnosti využijú aj počas ďalšieho štúdia.

            PhDr. Veronika Bebjaková, učiteľka odborných predmetov

          • Erasmus +

            Program Erasmus je program Európskej únie podporujúci zahraničnú mobilitu študentov aj pedagógov. Podporujú sa ním priority a činnosti stanovené v európskom vzdelávacom priestore. Program existuje od roku 1987, bol súčasťou programu Socrates, tiež bol účasťou Programu celoživotného vzdelávania. Názov Erasmus je odvodený od priezviska holandského renesančného humanistu Erasma Rotendarmského. Program od roku 2014 pokračuje pod názvom Erasmus+.

            V rámci Erasmu+ sa ponúkajú príležitosti v oblasti mobility a spolupráce v oblasti odborného vzdelávania a prípravy. Študenti majú  možnosť vycestovať do zahraničia za poznaním, skúsenosťami v rámci štúdia a prípravy na odbornú prax.

            V rámci tohto programu od začiatku marca do polovice júna 2023 bola na naše školiace pracovisko do Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb vyslaná žiačka Klára z Vyšší zdravotnické školy z Hradca Králové v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra. Naši žiaci študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra so študentkou nadviazali kontakt a vymenili a porovnali sme si informácie o organizácii štúdia na našich školách. Študentke sme ukázali našu školu, odborné učebne, učebne prvej pomoci a anatómie, zúčastnila sa prednášok z gynekológie, neurológie, psychiatrie. V apríli sme spolu zabsolvovali Narcisy, tiež exkurziu v Nemocnici Bory. V škole sa zúčastnila prednášky s pracovníčkou PZ SR o obchodovaní s ľuďmi a o násilí na ženách. Tiež sa zúčastnila s nami patologickej pitvy v Nemocnici na Antolskej, exkurzie v Zariadení sociálnych služieb K.Matulaya, bola s nami na praxi v UNB na Antolskej na JIS, na endoskopii, v NÚDCH na ortopédii, v NOÚ na Klenovej na oddelení klinickej onkológie. Ukázali sme jej pozitíva aj negatíva slovenského zdravotníctva, vrátane nedostatku personálu. Podstatným rozdielom v českom zdravotníckom školstve je možnosť plynulého prechodu žiakov z nižších učebných (sanitár) a študijných odborov  až k diplomovanej sestre.Prajeme študentke Kláre, aby skúsenosti a vedomosti, ktoré získala na Slovensku, obohatili jej osobný aj profesionálny život a aby jej na Bratislavu zostali čo najkrajšie spomienky. 

            PhDr. Veronika Bebjaková, učiteľka odborných predmetov

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
      • EDUID školy: 100000937
      • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
    • Prihlásenie