• Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            Septembrom končí leto, čas prázdnin, dovoleniek – sladkého nič nerobenia. Začína opäť školský rok plný nových povinností. Po dvojmesačnej prestávke sa oddýchnutí žiaci vracajú naspäť do školských lavíc. Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa konalo pre žiakov denného štúdia v Dome kultúry Zrkadlový háj. Riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. vo svojom príhovore privítala žiakov i učiteľov a zaželala im veľa úspechov na prahu nového školského roku. K umocnenie slávnostnej atmosféry prispeli svojou účasťou aj zamestnanci zriaďovateľa BSK z Odboru školstva, ktorí vo svojom príhovore oslovili žiakov a učiteľov našej školy a súčasne vyzdvihli úsilie riaditeľky v smerovaní školy k jej pretransformovaniu sa na školu nového tisícročia.

          • Smútočné parte

            Nastalo zvláštne ticho a pretrváva tichá spomienka. Kolegyňa Ing. Alenka Gelčinská podala svoju dlaň anjelovi, ktorý ju sprevádzal životom a v uplynulých dňoch spolu prešli do večnosti. Prežívame hlboký smútok a cítime veľkú bolesť, ktorá nás zasiahla, keď nám smútiaca rodina oznámila, že Alenka už nie je medzi nami. Naše srdcia bojujú s realitou a myseľ spracováva osudovosť. Nech nám Alenka zostane navždy v našich mysliach tichou spomienkou na citlivého, statočného, úprimného a pracovitého človeka. Hlbokú a úprimnú sústrasť si dovoľuje vysloviť PhDr. Janka Gabaľová, PhD. a kolektív zamestnancov SZŠ.

          • Teambuilding

            Necelých 20 km od našej školy sa nachádza jedno z najtajuplnejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum v Čunove. Zamestnanci školy boli odmenení manažmentom školy za ich náročnú prácu v uplynulom školskom roku. Vo štvrtok dňa 06.07.2023 spoločne navštívili tento stánok kultúry, kde mali možnosť revitalizovať svoje sily a načerpať mnoho inšpirácií na prázdniny. V malebnej delte Dunaja sa poprechádzali, občerstvili a v príjemnom prostredí prežili neopakovateľné dopoludnie. Príjemné zážitky umocnil spoločný obed v neďalekej reštaurácii na lodi, na hladine rozvlneného Dunaja, kde si navzájom úprimne poďakovali za prácu a zaželali si príjemné leto.

          • Hurá na prázdniny....

            Blížia sa slnkom prežiarené letné prázdniny s prísľubom oddychu. Po namáhavom školskom roku ho uvítavajú nielen žiaci, ale aj pedagógovia a zamestnanci školy. Dovoľujeme si zaželať všetkým, aby prežili príjemné prázdniny a príjemnú dovolenku. Žiaci nech sa vrátili do školských lavíc plní síl a chuti si rozširovať vedomosti pre svoje zvolené povolanie. Pedagogickí zamestnanci nech sa vrátia pred katedry oddýchnutí a plní chuti do práce, ktorých výnimočným poslaním je viesť nielen mladých z detstva do dospelosti, ale aj ponúknuť im vedomosti. Manažmentu školy, želáme veľa pekných chvíľ prežitých v kruhu svojich rodín a oddychových aktivít na revitalizáciu svojich síl.

          • ​​​​​​​ Koniec školského roka 2022 /2023 na SZŠ Strečnianska 20

            Dnes 30. júna 2023 sa zatvorila brána našej školy. Pred odchodom na prázdniny si žiaci prevzali vysvedčenia z rúk svojich triednych učiteľov. Slávnostnú chvíľu odovzdávania vysvedčení umocnila prítomnosť zástupcov BSK z Odboru školstva, mládeže a športu v zastúpení Ing. Zuzanany Csókovej a Evy Matejovičovej. Spolu s manažmentom školy - riaditeľkou PhDr. Jankou Gabaľovou, PhD., zástupkyňou riaditeľky PhDr. Gabrielou Habdákovou, PhD., MPH, zástupcom riaditeľky Ing. Danielom Vadkertim a triednou učiteľkou PhDr. Annou Faborovou odovzdali vysvedčenia žiakom študijného odboru praktická sestra v III. A PS. V triede prospelo s vyznamenaním 13 žiakov, z toho 7 žiakov malo samé jednotky, 3 žiaci prospeli veľmi dobre a 2 žiaci prospeli.

            V študijnom odbore asistent výživy I. AV, sa na odovzdávaní vysvedčení zúčastnil manažment školy spolu s menovanými zástupcami BSK a riaditeľkou Slovenskej nadácie pre UNICEF Ing. Máriou Sliackou. V triede I. AV je triednou učiteľkou Ing. Janka Trebulová, v jej triede prospela s vyznamenaním 1 žiačka, 13 žiakov prospelo veľmi dobre a 9 žiakov prospelo.

            Rozdávanie vysvedčení umocnila sprievodná aktivita riaditeľky Slovenskej nadácie pre UNICEF a učiteľky RNDr. Magdalény Hesskovej, ktoré spoločne ocenili úspešných žiakov našej školy diplomom a darčekom za aktivity v projektoch Meranie kvality ovzdušia, EKOHACKATHON projekt v spolupráci s BSK - Škola škole a projekt FDUNDRAISING – platforma Donio.

            Oceňovanie premiantov z radov žiakov našej školy, pokračovalo u riaditeľky školy PhDr. Janky Gabaľovej, PhD., ktorá im odovzdala rozhodnutia o udelení pochvaly riaditeľky školy za rôzne aktivity prezentujúce školu a odmenila ich darčekmi vo forme finančných poukážok a sladkostí.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k prijemnej atmosfére pri odovzdávaní vysvedčení žiakom na našej škole pri príležitosti ukončovania školského roku 2022/2023. Všetci zúčastnení majú podiel na tom, že tento deň zostane dlho v ich mysliach.

          • Spomienka na koncoročný výlet I.B PS

            Deň pred odovzdávaním vysvedčení, dňa 29.6., sa žiaci I.B PS so svojou triednou učiteľkou p. Ondrejkovou a p. učiteľom Tkáčikom vybrali na celodenný výlet do Viedne.  Do Viedne sme sa pohodlne prepravili vlakom a naspäť do Bratislavy sme mali možnosť zažiť osviežujúcu plavbu po Dunaji s rýchloloďou Twin City Liner.  Z lode sme mohli obdivovať nielen Viedeň, aj aj nábrežie Dunaja či Devín a popritom si užiť príjemný vetrík vo vlasoch.

            Vo Viedni sme sa najskôr vybrali do Akvária (Haus des Meeres)- mohli sme vidieť rôzne druhy exotických živočíchov ( hady, opice, krokodíla, papagáje, hmyz či pavúky) a obdivovali sme najrôznejšie druhy menších či väčších rybiek a žralokov. Vyhliadka na 11 poschodí budovy Akvária s panoramatickým 360 stupňovým výhľadom na Viedeň bola absolútnou čerešničkou na torte. 

            Počasie nám po celý deň naozaj prialo, a tak sme sa vybrali oddýchnuť si a občerstviť sa do krásnej zeleňou zaliatej Burggarten Wien – čo je záhrada vybudovaná v anglickom štýle. Nachádza sa tu aj dom motýľov. V centre sme si nemohli nechať ujsť aj niektoré zo známych pamiatok ako napr. budovu Viedenskej štátnej opery či námestie Stephanzplatz s monumentálnym Dómom sv. Štefana. Vďaka tomuto výletu sme sa mohli zážitkovo naučiť o faune a flóre na našej planéte, spoznať sa lepšie s našimi spolužiakmi a učiteľmi, zažiť čaro a multikulturalitu Viedne, nadýchať sa jej historickej atmosféry, vychutnať si plavbu po Dunaji, cestu medzištátnym vlakom a mnoho ďalšieho.

            Prežili sme naozaj nezabudnuteľný deň, plný zážitkov, krásnych chvíľ a neopakovateľných momentov u našich susedov v hlavnom meste Rakúska.

          • Ocenenie našej žiačky

            Bratislavský samosprávny kraj je zriaďovateľom 54 stredných odborných škôl a gymnázií. Každoročne na konci školského roka predseda Bratislavského samosprávneho kraja Mgr. Juraj DROBA, MBA, MA udeľuje diplom za výnimočné výsledky a reprezentáciu školy jednému žiakovi z každej spomedzi 54-och škôl. Diplomy odovzdáva na pôde BSK. 28. júna 2023 sa konala táto slávnostná udalosť, kde spolu s predsedom BSK diplomy odovzdával aj podpredseda BSK MUDr. Juraj Štekláč, PhD., MPH a Polat Elalmis, poradca bratislavského župana pre oblasť školstva. Sprievodné slovo o každom školou vybranom žiakovi/žiačke čítala Mgr. Jana Zápalová riaditeľka odboru školstva, mládeže a športu. Za našu školu bola navrhnutá ako najlepšia žiačka Viktória Suchánková z III. A PS triedy na základe posudku, ktorý na ňu napísala jej triedna učiteľka PhDr. Anna Faborová. V vzhľadom na pestrú a spoločensky užitočnú mimoškolskú činnosť, ktorej sa Viktória vo voľnom čase venuje a výborný prospech riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. vybrala práve Viktóriu.

            Viktória Suchánková v štúdiu od prvého ročníka dosahuje výborné študijné výsledky – samé jednotky. Od prvého ročníka je predsedom triednej samosprávy nakoľko sa ukázala už v prvom ročníku ako žiačka, ktorá má vodcovské schopnosti, dokáže byť pre žiakov príkladom a aj oporou vo chvíľach kedy treba poradiť, pomôcť alebo povzbudiť slabších spolužiakov.

            Od septembra 2022 je predsedníčkou Žiackeho školského parlamentu v SZŠ na Strečnianskej ulici. Bola zvolená nakoľko pri všetkých činnostiach, ktoré organizoval žiacky parlament sa ukázala ako aktívny koordinátor a jej aktivita medzi žiakmi školy bola dôležitým článkom na splnenie úloh.

            Okrem výborných študijných výsledkov dosiahla úspech aj v súťaži EXPERT geniality show a na základe svojich výsledkov sa zaradila do kategórie „Expert v téme“, čo znamená, že žiak sa umiestnil medzi 25% najlepších žiakov na Slovensku. Takto sa začlenila v tejto súťaži medzi 20 najúspešnejších žiakov na Slovensku.

            Ako dobrovoľníčka pracuje v Slovenskom červenom kríži, kde sa zúčastňuje aktivít organizovaných touto organizáciou, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou činnosti tejto medzinárodnej organizácia a Viktória je jednou z tých, ktorí jej poskytujú svoj voľný čas, energiu, skúsenosti, zručnosti a empatiu. Svojou prácou a zaangažovanosťou zlepšuje kvalitu života iným a pritom osobnostne rastie a získava životné skúsenosti.

            Zdraviu ľudí najmä žien sa venuje od októbra 2022 aj v Inštitúte Kompliment, ktorý sa venuje redukcii a prevencii nadváhy a tak sa venuje predchádzaniu vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

            V tomto školskom roku (2022/2023) reprezentovala našu školu spolu so svojimi spolužiačkami Sabínou Kusovou a Mariiou Priadilia pod vedením odbornej učiteľky PhDr. Anny Faborovej na XV. ročníku regionálneho kola Súťaže v poskytovaní prvej pomoci žiakov 2. a 3. ročníka zdravotníckych škôl v odbore praktická sestra v Trnave, družstvo ktorého bola veliteľkou získalo 2. miesto.

            Toto isté družstvo reprezentovalo školu na Celoštátnom kole v Dolnom Kubíne a tak aj vďaka Viktórii, ktorá bola znova veliteľkou družstva získali znova 2. miesto.

            Za takúto reprezentáciu svojej triedy a školy si zaslúži ocenenie.

            Slávnostného odovzdávania diplomov sa Viktória nemohla osobne zúčastniť nakoľko je so svojimi rodičmi odcestovaná a preto za ňu diplom prevzala jej spolužiačka Sabína Kusová v sprievode triednej učiteľky.

            PhDr. Anna Faborová

          • Sumár z meraní prachových častíc vo vzduchu počas celého školského roku na meracom zariadení, umiestnenom na streche školy

            Sumár z meraní prachových častíc vo vzduchu počas celého školského roku na meracom zariadení, umiestnenom na streche školy. Meranie zachytáva pevné častice  PM2,5 a PM10                       

            Podľa meraní, má na znečistenie zrejme vplyv najmä zimné kúrenie, kedy je kvalita vzduchu horšia. Pozerali sme aj údaje z minulého týždňa, kedy bol požiar v Rovinke, ale vietor zrejme fúkal dobrým smerom a neboli na vašej strane zachytené zhoršené podmienky (meranie bolo porovnané aj s meraním SHMU, ani tam neboli namerané zvýšeného hodnoty pevných častíc)

            Predstavte si, že zrnko piesku má priemer 90 mikrometrov, ľudský vlas 50 – 70 mikrometrov. No a pevná častica PM 2,5 má priemer len 2,5 mikrometrov a veľmi ľahko vnikne do nášho tela. Môže sa ľahko dostať do nášho krvného obehu a zasiahnuť aj mozog. (Zrnko piesku má priemer 90 mikrometrov, ľudský vlas 50 -70 mikrometrov).

            O zhoršenej kvalite ovzdušia hovoríme, ak hodnoty pevných častíc PM 2,5 sú na úrovni 25 -50 μg/m3 (mikrogramov na meter kubický), veľmi zlé keď prekročia hodnotu nad 50. Pri pevných časticiach PM 10 je kvalita ovzdušia zlá, ak hodnoty prekročia μg/m3, veľmi zlá nad 100 μg/m3.

          • Odborná exkurzia v Banskej Bystrici vo firme Lunter

            Zdravá výživa má veľký význam pre naše zdravie. O Slovákoch je všeobecne známe, že sú mäsožrúti. Aj keď v posledných rokoch sa do popredia dostáva vegetariánstvo až vegánstvo. A práve u týchto skupín je dôležité správne zastúpenie jednotlivých zložiek potravy - tukov, sacharidov a najmä bielkovín. Jednou pomerne významnou plodinou s obsahom plnohodnotných bielkovín je sója. Mnohí si pod sójou predstavia tofu. O tom, že zo sóje sa dajú vyrobiť mnohé chutne výrobky, sme sa boli presvedčiť v Banskej Bystrici vo firme Lunter. Žiaci I.AV a II.AV mali možnosť nazrieť do výroby rôznych výrobkov a produktov zo sóje. Priamo v prevádzke videli dodržiavanie veľmi prísnych hygienických predpisov, modernú technológiu a spracovanie výrobkov zo sóje - nátierok, syrov, hotových jedál a iných výrobkov. Aj na základe tejto exkurzie získali nové vedomosti a poznatky z oblasti výživy, ktoré uplatnia v praxi. Túto exkurziu sme ukončili prehliadkou centra Banskej Bystrice a pamätníka SNP.    Ing. Janka Trebulová, Mgr. Zlata Ondrejová - odborné vyučujúce

          • I.C PS a I.B PS

            Posledné dni pred odovzdávaním vysvedčenia sme s našimi študentami a študentkami I.C PS a I.B PS využili na relax a lepšie spoznávanie sa na prechádzke mestom. Užili sme si výhľady na Bratislavu zo Starého alebo Nového mosta, prešli sa po promenáde popri Dunaji a skončili sme na pikniku v Sade Janka Kráľa, najstaršom parku v meste. 😊 Mgr. Lucia Smažáková Karabínošová

          • Základy prvej pomoci pre deti z MŠ

            Prvá vzdelávacia inštitúcia ktorú deti navštevujú je materská škola. Jednu z nich 27. júna 2023 navštívili žiačky III. A PS s učiteľkou odborných zdravotníckych predmetov PhDr. Annou Faborovou, aby naučili deti základy prvej pomoci. Škôlkari z MŠ na Podzáhradnej ulici si najprv vypočuli krátku prednášku a potom im naše žiačky vytvorili stanovištia, kde ich učili prakticky vykonávať niektoré úkony prvej pomoci. Na každom stanovišti deti dostávali pečiatky, aby vedeli, že všetko absolvovali.

          • Účelové cvičenie 1.a 2. ročníkov

            Účelového cvičenia  za zúčastnili žiaci prvých ročníkov : 9.5. a žiaci druhých ročníkov : 19.6.

            Po zelenej značke -   od konečnej trolejbusu 44 sme sa dostali na Kamzík Cvičnú lúku, TV vežu a rozhľadňu na Americkom námestí. Odtiaľ prváci zostupovali na Partizánsku lúku, kde si mohli  zašportovať a venovať sa pohybovým aktivitám.

            Železná studnička je obľúbeným miestom zastávok a oddychu pre  malých a veľkých turistov. Miestne bufety ponúkajú výborné možnosti výberu jedál, zmrzliny a nápojov a tak nečudo, že je tu plno po celý rok. Dendrologický náučný chodník podáva informácie o význame dreva a lesa pre potreby človeka od minulosti po súčasnosť. Na trase nájdeme aj ďalšie atrakcie.

            Druháci z Cvičnej lúky smerovali k Centrumu Ekovýchovy a lesníckemu arborétu. Arborétum je aj malým náučných chodníkom, kde sú k videniu rôzne vzácne cyprušteky, napr. cypruštek Lawsonov dovezený z Ameriky, cryptomeria japonská, jedle biele, smrekovce opadavé, douglaska tisolistá, veľkou raritou je borovica limbová, vyskytujúca sa len v Tatrách.

             200 m TV veža je významnou dominantou /439m /- otáčacia časť veže v ktorej je umiestnená reštaurácia ponúka  panoramatický  výhľad do okolia siahajúci až rakúskemu Neziderskému jazeru a predhoria Álp.

             Jedinečný výhľad poskytuje aj rozhľadňa na Americkom námestí / 379m /. Postavená je z červeného smreka a na najvyššiu vyhliadkovú plošinu, ktorá je vo výške 11,6m vedie 46 stupienkov. Bez problémov na ňu vystúpia aj deti v sprievode rodičov,  čo pre našich žiakov nebol žiadny problém.

            Spodnou cestou popri parkovisku sme sa vrátili na Cvičnú lúku /400m/, kde sa žiaci občerstvili, oddýchli. Ponad lúku po ktorej sa v zime spúšťajú lyžiari a v lete nadšenci rýchlej jazdy na bobovej dráhe, vidieť Podunajskú rovinu.

            Červeno značkovaná Štefániková magistrála vedie po okraji Cvičnej lúky. Veľmi mierne vedie po plochom chrbte k lokalite Pod Chlmcom / 305m /. Odtiaľ sme najprv po žltej cyklotrase, neskôr po žltej turistickej značke nenáročným terénom cez les zišli na Peknú cestu do Krasňan /140m /.

            Na tejto turistickej vychádzke sme sa oboznámili s prírodou Malých Karpát, bližšie spoznali okres Nové Mesto,  overili sme si pohybové schopnosti, prispeli k zvýšeniu telesnej zdatnosti a výkonnosti,  vedeli sa orientovať, čím sme splnili cieľ.

            Pri vychádzkach by sme sa mali správať kultivovane, nezahadzovať odpadky, nebyť hluční, vážiť si prírodu, chrániť ju a zveľaďovať.

            PaedDr. Mária Suchánková

          • Komunitná záhrada pre dve generácie

            Záhrada pre dve generácie, vhodne dopĺňa charakter školy. Situovaná je exteriérovo v areáli školy. Pri jednotlivých aktivitách sa tam stretávajú rôzne vekové skupiny ľudí, žiakov, učiteľov, zamestnancov aj seniorov z okolitých klubov a lokalít Petržalky. Uvedený priestor využili na alternatívnu výučbu aj participanti zo študijného odboru zdravotnícky záchranár. Lekárka MUDr. Mariana Šterbová a záchranárka Mgr. Jarmila Sokolová učili žiakov – budúcich záchranárov na modelových situáciách zvládnuť záchranárske postupy pri život ohrozujúcich stavoch v prirodzených podmienkach. Žiakov aj učiteľov prišli povzbudiť riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. a triedna učiteľka Mgr. Alena Sušilová.

          • Noc v škole

            Noc má čarovnú moc. A obzvlášť, keď ju prežijete v škole. V noci zo stredy na štvrtok si zopár odvážnych duší z I.AV užilo nočnú školu. Skarlet, Miška, Laura, Kaja a Monika si noc v škole užívali plnými dúškami. Na chvíľu nás prišli pozrieť aj Jakub s Alexom. Predvečerný čas sme strávili športovaním a tancom, potom sme si pripravili niečo malé pod zub – chlebíčky, kuracie nugetky, hranolky, pizzu, melón, nanuky, popkorn. Počas prípravy maškŕt sme sa veľa rozprávali o škole, o živote, o ich radostiach aj starostiach. Prečítali sme si zopár úryvkov a citátov z kníh „Ži ako malý princ“ a „Citáty života“, o ktorých sme sa následne rozprávali. A keďže noc láka, tak sme si ešte išli do telocvične zahrať nočný basketbal. Potom už nasledovalo večerné kino – horor a následne rozprávka, aby sme sa nebáli. 😊  Noc už riadne prekročila svoju polovicu, dokonca povedala by som, že už sa blížilo ráno, keď sme zaľahli do svojich provizorných pelechov z tulivakov. Tých pár hodín spánku ubehlo veľmi rýchlo, no zážitky zostanú veľmi dlho. Verím, že tento nultý ročník viacerých inšpiruje a postupne sa stane tradíciou. Odporúčam takúto akciu nielen žiakom, ale aj učiteľom. Je to veľká príležitosť lepšie spoznať žiakov, ich myšlienky, starosti ale aj radosti.

            Ing. Janka Trebulová, triedna I.AV

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
      • EDUID školy: 100000937
      • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
    • Prihlásenie