• Workshop v dielňach Fablab-u

            12.12.2023 študenti 1.B PS navštívili priestory vedeckého parku UK, kde si nielen pozorne prezreli areál univerzít, ale sa aj zúčastnili zaujímavého workshopu v dielňach Fablab-u. 
            FabLab je miesto technickej kreativity, kde sme si za pomoci umelej inteligencie vytvorili zaujímavé príbehy, ktoré spracovávali naše podnety a popisy, naučili sme sa ako generovať obrázky na základe slovných promptov, rozpohybovali sme vlastné kresbičky v animáciách. 
            Druhou časťou worshopu bolo vypaľovanie do drevenej preglejky. Študenti popustili uzdu svojej kreativite a pod rukami im vznikali naozaj krásne dielka. Je veľmi potešujúce vidieť, že naši študenti sú v jemnej práci rukami veľmi zruční a majú cit i trpezlivosť. 
            V tento deň sme si vyskúšali mnoho nových vecí, ktoré môžeme využiť pre náš vlastný rozvoj či štúdium, no zároveň sa dielňami nieslo aj množstvo smiechu a radosti z výtvorov našich vlastných rúk. Video si môžete pozrieť na linku: https://www.facebook.com/fablabslovakia/videos/1282918619055347/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&ref=sharing .

            Mgr. Veronika Ženišová 

          • 16. ročník školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            14. 12. 2023 sa v našej škole uskutočnil 16. ročník školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, tejto postupovej súťaže sa zúčastnili 6 žiaci školy. Súťažili v kategórii A – žiaci 3. a 4. ročníka a kategórii B – prváci a druháci. Olympiáda zo slovenského jazyka je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov stredných škôl, je organizovaná ako postupová súťaž. Jej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku a literatúre, rozširovať záujem o sebavzdelávanie a zvýšiť záujem o krásny materinský jazyk. Súťaž pozostávala z 3 častí. Vedomostného testu, transformácie textu a rétoriky. Úspešnými riešiteľmi boli dve žiačky. V kategórii A : Kristína Šuchová 3.C PS, V kategórii B: Lucie Thinschmidtová 1.C PS. Obidve úspešné riešiteľky olympiády postúpia do okresného kola. Želáme im veľa šťastia a úspechov aj v okresnom kole!

          • MIKULÁŠSKE VIANOCE v SSS na Vavilovovej a Mlynarovičovej ulici

            MIKULÁŠSKE VIANOCE zažili dnes 13. 12. 2023 seniori z SSS na Vavilovovej aj Mlynarovičovej ulici v bratislavskej Petržalke. Žiaci z učebného odboru Sanitár s triednou učiteľkou PhDr. Gabrielou Pénzesovou a učiteľkou odborných zdravotníckych predmetov Mgr. Katarínou Adamovou vytvorili programové pásmo v spolupráci so žiakmi I. PS 2-ročnej (externá, večerná forma štúdia) pod vedením triednej učiteľky Mgr. Evy Horkovičovej a učiteľky odborných zdravotníckych predmetov Mgr. Márii Urbanovej. Kultúrny program s obdarovaním seniorov prispel k umocneniu adventného obdobia a k vykúzleniu príjemnej nálady a pocitov u každého, kto sa na danej aktivite zúčastnil. Z pekného dňa sa tešili seniori, žiaci, učitelia aj zamestnanci oboch SSS. Poďakujme si navzájom za vynaložené úsilie pri príprave aj realizácii charitatívnej aktivity, ktorá prispela k odprezentovaniu školy.

          • Súťaž vo florbale v okresnom kole

            Dňa 11.12. sme sa zúčastnili v súťaži vo florbale dievčat, 8 škôl, v okresnom kole. V skupine sme získali 1. miesto a vo finále sme získali 2. miesto o 1 bod menej oproti 1. miestu. Postupujeme do krajského kola. Veľmi dobre a hlavne úspešne nás reprezentovali: Sonja Bičianková z I. CPS, Lenka Barochová, Sabina Kollárová a  Lenka Riečická z I. DPS, Vanesa Khayat z III. AV a Sofia Šemeláková z III. MAS. Gratuľujem k úspechu. Anna Repková

          • Vianočná Viedeň

            Viedeň – hlavné mesto Rakúska, významná metropola v strednej Európe, lákajúca množstvo turistov z celého sveta, ktorí radi navštevujú aj tradičné vianočné trhy - Christkindlmärkte, patriace medzi najväčšie, najkrajšie, ale i najdrahšie v Európe.Tento rok sme sa do Viedne vybrali 11.12.2023 i my spolu s 38 žiakmi našej školy, aby sme si vychutnali predvianočnú atmosféru, obdivovali historické pamiatky, zaujímavé zbierky v Prírodovedeckom múzeu, spoznali históriu, ale aj súčasnosť. Žiaci, ktorí sa učia nemčinu, mali možnosť komunikovať po nemecky, v obchodoch a na vianočných trhoch a tak využiť to, čo sa v škole naučili. Samozrejme mnohí komunikovali aj v angličtine, takže opäť sa potvrdilo, že ovládať cudzie jazyky je dôležité.Hoci bolo veľmi chladno, odniesli sme si z Viedne pekné zážitky a určite sa tam opäť vrátime.Mgr. Štefan Víg, Mgr Filip Tkáčik, Mgr. Lucia Smažáková Karabínošová.

          • MIKULÁŠSKE VIANOCE

            MIKULÁŠSKE VIANOCE navštívili dvaja Mikuláši, ktorí rozdávali sladkosti a radosť žiakom denného a večerného štúdia i všetkým zamestnancom školy. Škola sa vo štvrtok 7. decembra 2023 rozozvučala vianočnými koledami. Žiaci v príjemnej atmosfére vyrábali adventné vence, piekli koláčiky a cigánske pečienky, varili kapustnicu a vianočný punč. Spoločne spievali koledy, tancovali a rozprávali sa o témach, na ktoré doteraz nemali čas. Dobrotami ponúkali učiteľov a zamestnancov školy, adventnými vencami zdobili interiér školy a odmenili učiteľov. Súťažili o najkrajší adventný veniec. Prvenstvo získali dve triedy I. B PS a za kreativitu aj IV. A PS. Na záver dopoludnia si zahrali žiaci verzus učitelia volejbalový turnaj, ktorý vyznel jednoznačne v prospech učiteľov.  Zamestnanci školy boli v poobedňajších hodinách pozvaní manažmentom na spoločné predvianočné posedenie pri kapustnici a iných kulinárskych produktoch. Prítomných privítala riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. , ktorá umocnila atmosféru svojim ďakovným príhovorom a symbolickými darčekmi pre všetkých. Následne sa všetci zamestnanci školy navzájom obdarovali darčekmi, ktoré vytvorili anonymne pre svojho kolegu. Krásny štvrtok je za nami, spomienok z príjemných zážitkov je veľa a čas do najkrajších sviatkov roka sa pomaly kráti. Tešme sa z toho, že sme si spríjemnili predvianočné obdobie a načerpali nové sily do dní nadchádzajúcich.

          • BSK - učiteľská kapustnica

            Bratislavská župa odmenila svojich učiteľov tradičnou kapustnicou, programom a darčekmi v utorok 5. 12. 2023. Stredná odborná škola technológii a remesiel na Ivanskej ceste v Bratislave pripravila v Centre odborného vzdelávania a prípravy autentické prostredie pre posedenie zábavu pred prichádzajúcimi vianočnými a novoročnými sviatkami. Učitelia prijali pozvanie pána župana a zamestnancov BSK, prišli s dobrou náladou vyzbrojení humorom i napriek spoločenskej situácii, ktorá nastala pre oblasť školstva pred mikulášskym večerom. Riaditeľka našej školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. a kolektív zamestnancov SZŠ ďakuje predstaviteľom BSK za zážitkové poobedie, ktoré prinieslo povzbudenie mysle pre každého zúčastneného.

          • Olympiáda ľudských práv

            Dňa 05.12.2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády ľudských práv, ktorého sa zúčastnilo 3 žiakov študijných odborov. Školské kolo bolo na základe možnosti výberu zorganizované formou testu a to pod vedením Mgr. Štefana Víga a Mgr. Filipa Tkáčika. Hlavným cieľom tejto súťaže bolo vzbudiť záujem u žiakov o oblasť presadzovania a ochrany ľudských práv a demokracie. Ďalšími témami boli aj Európska únia a jej inštitúcie, NR SR, OSN a v neposlednom rade aj na Ústava SR. Žiaci mohli preukázať aj svoj všeobecný prehľad a záujem o aktuálne dianie v SR. Medzi najlepšími riešiteľmi Olympiády ľudských práv boli nasledovní žiaci:1. Sofia Kinská III. B PS 2. Natália Veszprémiová III. B PS 3. Linda Piseneková II. A PS. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili do Olympiády ľudských práv a prajeme im veľa ďalších študijných úspechov. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri ďalšej reprezentácii našej školy.Štefan Víg a Filip Tkáčik

          • Okresná súťaž SŠ v basketbale

            V piatok 1.12.2023 sa naši chlapci zúčastnili okresnej súťaže SŠ v basketbale na Gymnáziu Alberta Einsteina. Naši reprezentanti boli vyžrebovaní do skupiny B, spolu s ďalšími piatimi školami. Odohrali celkovo päť zápasov, z ktorých tri zápasy boli výherné.Naši basketbalisti obsadili 3. miesto v skupine zo šiestich zúčastnených škôl. Na postup to žiaľ nestačilo, keďže ďalej postupovali najlepšie prvé dve školy.Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa úspechov. Mgr. Norbert Jochman

          • 1. decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS

            Každoročne 1. decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Cieľom tohto dňa bolo na našej škole žiakov upozorniť na problém AIDS, zvýšiť vedomosti o danej chorobe, jej šírení a prevencii. Pokiaľ chceli žiaci získať viac informácií o HIV, AIDS mohli si preštudovať prezenčné materiály Prevencia infekcie HIV/AIDS, ktoré boli na stoloch vo vestibule školy. Zároveň si mohli zahrať sexeso - edukačné pexeso, venované danej problematike. Vo vestibule školy je vytvorená výstava prác našich žiakov zapojených do súťaže na tému: Svetový deň boja proti AIDS. Červenú stužku si v tento deň mohol pripnúť každý, kto sa zapojil kampane boja proti AIDS.

          • Prezentácia našej školy v novinách

            Prezentácia študijných odborov a učebného odboru našej školy bola uverejnená v Seneckom Echu,  Pezinskom Echu, Záhoráckom Echu a Trnavskom Echu dňa. 1.12.2023 . Široká verejnosť sa môže oboznámiť so študijnými odbormi a učebným odborom - termínmi prijímacieho konania v dennej i externej-večernej forme štúdia a ponúkanými školskými bonitami. Veríme, že tieto médiá oslovia práve tých, ktorí majú záujem o štúdium na našej škole a pomôžu im v rozhodovacom procese v smerovaní na prípravu ich budúceho povolania.

          • Vianočná zbierka na našej škole

            Tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, vďaka ktorému máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovávať uvedomelú mládež – žiakov našej školy. Dnešným dňom vyhlasujeme vianočnú zbierku na našej škole za ukončenú. Veľká vďaka patrí všetkým rodičom, žiakom a triednym učiteľom tried I.SAN, I.A PS, I.D PS , I.PS 2 r. a jednotlivcom z ostatných tried , ktorí spoločne naplnili krabičky plné lásky pre neznámeho seniora niečím sladkým, slaným, teplým, mäkkým, voňavým, zábavným a vložili tam aj kus zo svojho srdca. Okrem rodičov a žiakov prispela aj naša pani riaditeľka PhDr. Janka Gabaľová, PhD , škola zakúpila krabice, baliaci papier a rôzne darčeky pre seniorov. Ďakujeme aj koordinátorke Oľge Čelinskej , ktorá krabičky dnes prevzala a poteší tieto Vianoce seniorov darčekom za našu školu, ktorý zahreje pri srdci nás aj ich. Ďakujeme s úctou koordinátor projektu za našu školu PhDr. Gabriela Pénzesová.

          • Olympiáda z anglického jazyka

            Posledný novembrový deň štvrtok 30. 11. 2023 sa na našej škole uskutočnila Olympiáda z anglického jazyka, na ktorej sa zúčastnilo 12 žiakov denného štúdia – výber žiakov zo všetkých študijných odborov. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Do okresného kola postúpili Lenka Gabajová z II. B PS a Valentína Čaklošová z III. MAS. Všetkým zúčastneným žiakom gratulujeme k úspešnému riešeniu olympiády a víťazkám držíme palce v okresnom kole.

          • Paliatívna a hospicová starostlivosť

                     Dňa 28.11.2023 sa žiaci 3. ročníka študijného odboru praktická sestra a III. DVS trieda mali možnosť zúčastniť odbornej prednášky, ktorú viedla pani    Mgr. Silvia Kurucová – sestrička z ambulancie paliatívnej starostlivosti  Národného onkologického ústavu v Bratislave (NOÚ). Prednáška bola zameraná na paliatívnu a hospicovú starostlivosť. To znamená na starostlivosť, ktorá sa poskytuje onkologickým pacientom, a tiež chorým s inou nevyliečiteľnou chorobou v pokročilom alebo terminálnom štádiu ochorenia. Našim cieľom pri týchto pacientoch je nielen zmierniť ich bolesť, ale aj vyliečiť ich duševné útrapy, ktoré ich sprevádzajú, byť im oporou a pomôcť im splniť si aj ich posledné sny a priania... tieto slová nám mnohým znejú ešte aj dnes. Špecifiká komunikácie s nevyliečiteľne chorými a ich rodinou sú neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou ošetrovania ťažko chorých. O tejto starostlivosti sa veľa nehovorí, pretože končí veľmi smutne, no práve to je dôvod, prečo netreba zabúdať na dôležitosť tohto odboru. S obrovskou láskou, empatiou, citom a úprimnosťou nám pani sestrička Silvia rozprávala svoje osobné skúsenosti s pacientami.  Neraz sme mali zatajený dych, ale niektoré situácie nám aj vyčarili úsmev na tvári. A práve toto je posolstvo povolania sestry. Nielen ošetriť a utešiť, ale aj sa vcítiť do prežívania pacientov a premeniť aj tie smutné a ťažké chvíle na niečo krásne, čo im vyčarí úsmev na tvári.

            Pani sestrička Silvia má obrovské srdce plné lásky, ktorú rozdáva všetkým vôkol seba,  týmito slovami ukončila prednášku odborná učiteľka PhDr. Ivana Mráziková, ktorej poďakovala sestrička Silvia za to,  že prišla so skvelou myšlienkou rozšíriť povedomie o tejto problematike a obohatiť študentov aj o takéto náročné témy.

            Terka Beňušková, žiačka III.C PS

          • Expert geniality show

            V utorok 28. 11. 2023 sa konala celoslovenská súťaž „Expert geniality show“. Naša škola sa po minuloročnom úspešnom kole už po druhýkrát zúčastnila tejto súťaže. Súťažili sme v dvoch kategóriách. 1. a 2. ročníky v kategórii O12 s počtom 33 a v kategórii O34 žiaci 3. a 4. ročníkov s počtom žiakov 30. Dúfame, že aj tento ročník súťaže bude pre našich žiakov úspešný. Výsledky budú zverejnené 25. 01. 2024. Garantom súťaže je RNDr. Alica Kubošková, ktorá aktívne usmerňuje žiakov v matematickej gramotnosti a podnecuje ich k súťaživosti. Uvedenú vedomostnú súťaž podporila riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD., ktorá prišla žiakov podporiť v ich prezentačných aktivitách.

          • KOŽaZ

            Tohtoročný KOŽaZ, ktorý prebehol v dňoch 21.-22.11. a 27.11., bol pre nás  tretiakov poučný a zaujímavý. Celý kurz bol zameraný hlavne na nezmyselnosť akejkoľvek vojny, pripomenutie si histórie z 1. a 2. svetovej vojny, vzdanie úcty padlým vojakom z tých období a za mier vo svete.

            Prvý deň sme absolvovali turistickú vychádzku po hrádzi cez Pečniansky les smer rakúsky Berg k MPO bunker B-S4 Lány, kde sme si vypočuli zaujímavú prednášku o obrannom vale v Petržalke, o 2. svetovej vojne na tomto území,  všedný deň a  fungovanie v bunkri. Množstvo autentických historických predmetov a zbraní navodzovali atmosféru rozhodujúcich historických čias a života v tomto bunkri. Všetci sme cítili, aké hrdinstvo vykonali mladí aj starší ľudia v období, keď bránili mier nielen pre seba, ale hlavne pre budúce generácie. Nachvíľu nás to stíšilo a vzdávame im veľkú vďaku.

            Druhý deň nám hradná stráž prezidentky SR predviedla na pôde SZŠ Strečnianska na jednotlivých stanovištiach svoju prácu, základy sebaobrany, záchrana a vynášanie zranených z nebezpečného prostredia a ukážky z topografie a orientácie v neznámom prostredí a priestore.

            Tretí deň sme išli smerom k Petržalskému vojenskému cintorínu a bunkru Hřbitov. Prednáška z obdobia 2. svetovej vojny a fotogafie z toho obdobia, nás opäť stíšili a navodili v našich srdciach nesmiernu vďaku a úctu ku všetkým, ktorí položili svoje mladé životy za slobodu, ktorú prežívame aj vďaka ich obetiam.

            Dozvedeli sme sa, že aj  naša SZŠ prispela pred mnohými rokmi k upraveniu okolia tohto bunkra. PhDr. Adriana Aschenschwandtnerová /vtedajšia riaditeľka/

            Pripravila a zdokumentovala Mgr. Anna repková

          • Maturitný ovocný sad

            V poobedňajších hodinách vo štvrtok 23. 11. 2023 sadili žiaci maturitných ročníkov v areáli školy svoje ovocné stromy a založili tak tradíciu Maturitného ovocného sadu. Pod každý strom bude umiestnená pamätná tehlička s označením triedy, ktorá strom sadila a školský rok. Projekt uviedla do života riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD., ako jeden z mála projektov podporujúcich environmentálne osvieženie okolia. Budúci maturanti si budú môcť priniesť plody maturitných stromov na maturitný stôl. Sadiť im pomáhali ich triedne učiteľky, ktoré danú aktivitu úspešne podporili. Projekt prispeje k očiste nášho ovzdušia a súčasne poteší unavenú myseľ našich maturantov kráčajúcich k zelenému stolu.

          • Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie

            24.októbra 2023 sa žiaci III.DVS triedy zúčastnili exkurzie na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave – Ružinove. Pani vrchná a pani staničná nás zoznámili s históriou vzniku pracoviska, dozvedeli sme sa, že na Slovensku okrem tohto pracoviska, je len jedno ďalšie pracovisko v Košiciach. Zameriavajú sa na liečbu popálenín, poranení a defektov kože a mäkkých tkanív, či už vrodených alebo získaných, akútnych alebo chronických. Súčasťou kliniky je aj jednotka intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti. Videli sme jej špeciálne vybavenie a špeciálnu  „pieskovú“ posteľ pre pacienta, ktorá má osobitnú obsluhu a vybavenie. Tiež je súčasťou  kliniky centrálna tkanivová banka, ktorá zabezpečuje odbery, spracovanie, uchovávanie a distribúciu tkanív a buniek pre účely transplantácie. Pripravujú transplantáty ľudskej aj zvieracej kože, kostí, šliach, ciev a srdcových chlopní. Naši študenti získali informácie o činnosti ďalšieho špecializovaného pracoviska.    PhDr. Veronika Bebjaková, učiteľka odborných predmetov

          • Praktické vyučovanie v NÚSCHu

            Odbornú klinickú prax vykonávajú žiaci v študijnom odbore praktická sestra (PS) od 3. ročníka v zdravotníckych zariadeniach v Bratislave. Študenti III.C PS triedy ,,praxujú,, v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb, (NÚSCH) Pod Krásnou Hôrkou v Bratislave. Pod vedením interných učiteľov a externých učiteľov, pracovníkov tohoto zariadenia realizujú ošetrovateľské výkony v rámci svojich kompetencií. Žiaci pristupujú k praxi veľmi zodpovedne a s rešpektom. Dôležitý je aj ich prístup k pacientovi, pracujú v tíme pod drobnohľadom svojich učiteľov. Ich záujem, empatia a pomoc pacientom je takmer každodenne ocenená zo strany pacientov i personálu. Keďže v NÚSCHu pracujú aj tzv. edukačné sestry a majú tu špeciálnu výučbovú miestnosť, štandardnú prax sme v uplynulých dňoch obohatili aj o odborný seminár a prednášku pani PhDr. Šuttovej Gabriely, ktorá je v NÚSCHu námestníčkou pre ošetrovateľskú starostlivosť. Jej odborné vedomosti, dlhoročné skúsenosti a zručnosti obohatili našich študentov o nové poznatky. Naši žiaci sa aktívne zapojili do jednotlivých činností, a taktiež mali možnosť si vyskúšať špeciálne ošetrovateľské výkony na trenažéroch a figurínach. Mnohé názorné ukážky a špeciálne postupy pri odborných výkonoch prinášame vo fotogalérii. PhDr. Ivana Mráziková, odborný učiteľ                         

          • Mikuláš na SZŠ - 6.12.2023

            Už sa nám pomalinky blíži ten čas vianočný a my sa opäť pripravujeme na akciu Mikuláš. Mikuláš sa už tradične uskutoční 6.12.2023 v priestoroch našej školy a veríme, že si ho poriadne spolu užijeme, oddýchneme si pri príjemnej hudbe, dobrom jedle a teplom nealko punči :) Každá trieda si vyberie 3 ľudí, ktorí budú za triedu vyrábať adventné vence. O 11:00 bude vyhodnotenie - Najkrajší veniec. Zároveň budú prebiehať ,,Vianočné trhy" v dolnom vestibule školy. Bude pre Vás všetkých pripravený fotokútik, kde si s rekvizitami budete môcť spraviť vianočné fotky. V hornom vestibule bude  pripravený nealko punč a hudba. Novinkou bude tento rok aj Vianočná pošta, ktorá bude pre Vás pripravená od pondelka 27.11.2023- do 6.12.2023. Vo Vianočnej pošte môžete poslať niekomu prianie, odkaz alebo milú správu. Pošta sa bude rozdávať od 7.12.2023- 15.12.2023. Už sa veľmi tešíme Váš ŽŠP.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
      • EDUID školy: 100000937
      • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
    • Prihlásenie