• Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín

            Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín je pomenovaná podľa významného básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Školské kolo sa uskutočnilo v našej škole dňa 23.11.2022. Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Našich recitátorov prišli povzbudiť spolužiaci a pán školník Branko Toman, ktorý zarecitoval báseň Branko od Sama Chalupku. Učiteľka všeobecno-vzdelávacích predmetov Mgr. Ľubomíra Petrová zabezpečila fotografovanie, a zároveň nám predniesla báseň svojej sestry.

            Prvé miesto získala žiačka Tamara Šišoláková (III. A PS) a postúpila na okresné kolo súťaže. Druhé miesto získala Skarleta Čičolová (I.AV), na treťom mieste sa umiestnila Tamara Krajčovičová (II. A PS). Za organizačné zabezpečenie ďakujeme organizátorom: Mgr. Miriam Beláňovej, Mgr. Lenke Bordjuhovej, Mgr. Zuzane Szeberényiovej a Mgr. Matejovi Kimličkovi ktorý pripravil výhercom diplomy. Porota mala skutočne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Pani riaditeľka PhDr. Janka Gabaľová, PhD. odmenila víťazov. Prednesy boli pôsobivé, presvedčivé a originálne, všetci sme z nich mali krásne dojmy a pocity.

          • Odborná prax II. DVS

            Žiačky v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra II. DVS triedy sa počas svojej odbornej praxe na otorinolaryngologickom oddelení v NÚDCH na Kramároch zúčastňujú aj operácií, kde dodržiavajú prísne zásady asepsy a antisepsy. Na tejto operačnej sále mali možnosť vidieť adenotómie, tonzilektómie, bronchoskopie, rhinoplastiku a ďalšie zaujímavé operácie, ktorým sa ORL venuje. Ujala sa ich okrem chirurgov aj pani doktorka - anesteziologička, vysvetlila im fázy operácie a ukázala proces intubácie dieťaťa. Celému operačnému tímu, najmä pani prednostke kliniky ďakujeme za ochotu a pedagogický prístup.

          • Úspech našej žiačky

            Mnohí naši žiaci sú aktívni športovci a reprezentanti na rôznych športových úrovniach. Študentka I.A.PS Klaudia Šandorová sa stala Majsterkou Slovenska v taekewondo. Klaudi želáme veľa športových úspechov a čo najmenej zranení. Mgr. Zuzana Szeberényiová triedna učiteľka

          • Deň otvorených dverí na našej škole 16.11.2022

            Prvý Deň otvorených dverí v priestoroch našej školy máme za sebou. Naši noví potencionálni žiaci si mohli prezrieť priestory školy, porozprávať sa so žiakmi, učiteľmi aj manažmentom školy o svojom študijnom zámere. Chceme sa týmto poďakovať nielen žiakom, ktorí prišli, ale aj rodičom, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť ich detí a záleží im na správnom výbere povolania. Tí, ktorí nestihli prísť na Deň otvorených dverí, majú možnosť nás navštíviť dňa 01. február 2023, kedy sa bude konať druhý Deň otvorených dverí na našej škole.

          • 0. ročník súťaže - SUPER MASÉR

            Žiaci zo IV. MAS triedy Laura Pauhofová, Adam Kohút a Lukáš Bertók sa po prvýkrát zúčastnili 0. ročníka súťaže SUPER MASÉR. Žiaci zdravotníckych škôl v SR zo študijného odboru masér si mali možnosť vyskúšať svoje praktické zručnosti zo zostáv klasickej masáže. Súťažilo sa v individuálnom a synchrónnom prevedení masáže. Pedagogický doprovod našim žiakom robila Mgr. Natália Huťanová učiteľka odborných predmetov.

          • Brigáda na vytvorenie Komunitnej záhrady pre dve generácie

            Rodičia našich žiakov z tried I. AV, II. A PS a III. B PS spolu s učiteľmi a žiakmi v rámci dobrovoľníckej aktivity priložili ruku k dielu a dnes 14. októbra 2022 spoločne zveľaďovali okolie školy. V Komunitnej záhrade pre dve generácie - Projekt e-Petržalka (na ktorý nám finančnou sumou vo výške 4820 € prispela Mestská časť Petržalka) vybudovali náučný chodník a oddychové zóny, ktoré budú slúžiť žiakom aj učiteľom na relaxáciu. Exteriér školy esteticky dotvorili profesionálne floristky, ktoré sa postarali o kvetinovú výzdobu a ovocné kríky. Aktivitu podporila aj riaditeľka školy PhDr. Janka Gabaľová, PhD. a žiaci z II. AV , ktorí navarili guláš a prispeli tak k spríjemneniu kreatívnej atmosféry ku skrášleniu školského dvora. Žiaci II. MAS, II. A PS. II. C PS, III. B PS, IV. AV/MAS a IV. B PS zapracovali na spoločnom diele, aby mohli tento priestor využívať na oddych a revitalizáciu síl, ktoré vynakladajú počas vyučovania v škole. Ďakujeme všetkým zainteresovaným za akčný prístup k zmene profilu našej školy v rámci projektovej aktivity.

          • Olympiáda z anglického jazyka

            V adventnom období v pondelok 28 .11. 2022 a utorok 29. 11. 2022 bude na našej škole organizovaná Olympiáda z anglického jazyka. Žiaci si otestujú svoje vedomosti a komunikatívnosť v anglickom jazyku najskôr písomne – testom a potom ústne dokomunikujú zadania. Súťaže sa zúčastní 27 žiakov v 2 kategóriách. Konkurencia bude naozaj veľká a len víťaz môže postúpiť do vyššieho – okresného kola.

          • Prezentácia pracovísk - Univerzitná nemocnica Bratislava

            Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) pre žiakov končiacich ročníkov v študijnom odbore praktická sestra, pripravila prezentáciu svojich pracovísk. 

            Žiaci z tried IV. A PS a IV. B PS, dňa 26. 10. 2022 navštívili Nemocnicu Akademika L. Dérera na Kramároch a Nemocnicu Staré Mesto na Mickiewiczovej ulici v Bratislave, kde si prezreli jednotlivé pracoviská – 1. Internú kliniku SZU a UNB; 3. Internú kliniku LF UK a UNB; Novorodenecké oddelenie UNB; I. gynekologicko-pôrodnícku kliniku SZU a UNB Akademika L. Dérera na Kramároch a pracoviská UNB Staré Mesto na Mickiewiczovej ulici v Bratislave: Chirurgickú kliniku; I. internú kliniku a I. neurologickú kliniku LF UK UNB. Kompetentní pracovníci im erudovaným spôsobom priblížili zdravotnícku problematiku a následne žiaci absolvovali exkurzie, kde videli priestorové a materiálno-technické vybavenia jednotlivých pracovísk. Žiaci, budúci maturanti si môžu aj takýmto spôsobom rozšíriť svoj obzor o pracovných pozíciách u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Na základe nových skúseností sa môžu rozhodnúť, kam pôjdu pracovať po ukončení štúdia strednej zdravotníckej škole, prípadne budú pokračovať v štúdiu študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra, alebo na vysokej škole.

          • Odborné exkurzie sú neoddeliteľnou súčasťou vyučovacieho procesu

            Odborné exkurzie sú neoddeliteľnou súčasťou vyučovacieho procesu v rámci predmetu ošetrovateľské techniky. Žiaci študijného odboru praktická sestra z I.C PS triedy dňa 3.11.2022 spolu s odbornými učiteľkami PhDr. Gabrielou Pénzesovou a PhDr. Zuzanou Schmidtovou, PhD., absolvovali odbornú exkurziu v UNB Ružinov na špeciálnom pracovisku v sadrovni. Úlohou exkurzie bolo spojiť teoretické vyučovanie s problematikou praxe. Zdravotnícky pracovník sadrovne - sanitár Rastislav žiakom ukázal zariadenie a sklad sadrovne. Predviedol zhotovenie sadrového obväzu, ktorý si vyžaduje profesionálne zručnosti. Predstavil aj modernejšiu sadrovaciu pásku - SCOTCHCAST PLUS - ktorá je určená k zhotoveniu fixačných a imobilizačných obväzov, kde môže v plnej miere nahradiť doteraz používanú sadru. Sadrový obväz vykonával na dobrovoľnom figurantovi Šimonovi Kráľovi. Účel exkurzie sa splnil, nakoľko žiaci si prehĺbili poznatky o imobilizačných obväzoch, spoznali nový fixačný obväz a videli odstránenie sadrového obväzu kotúčovou pílou.

          • Pracovisko praktického vyučovania v NÚSCH - žiaci III. A PS

            Dištančné vyučovanie v uplynulých školských rokoch naučilo žiakov hľadať nové informácie predovšetkým na internete a praktické veci sa učili najmä z obrázkov a filmov. Vstupom na pracovisko praktického vyučovania v NÚSCH Pod Krásnou Hôrkou 1 v Bratislave sa žiaci III. A PS triedy spolu s učiteľkami odbornej praxe začali učiť v prirodzených podmienkach. To čo poznali z prvého ročníka len z obrázkov, mali možnosť vidieť naživo na oddelení centrálnej sterilizácie, ktorým ich sprevádzali PharmDr. Jana Kubíková, PhD., MBA primárka Oddelenia centrálnej sterilizácie (OCS) a Mgr. Marian Petríček, vedúca sestra tohto oddelenia. OCS má na starosti prípravu sterilných zdravotníckych pomôcok, dezinfikovanie zdravotníckych pomôcok opakovane používaných v liečebno-preventívnej starostlivosti pre všetky zložky nemocnice tak, aby ich ďalšie použitie neohrozilo priamo alebo nepriamo klinický stav a bezpečnosť pacienta.

          • Halloween na našej škole 27.10.2022

            Posledný deň pred jesennými prázdninami v našej škole bude trocha veselšie a strašidelnejšie, bude sa konať „Halloween“. Žiaci majú možnosť prísť do školy v maskách. Najkrajšia maska bude vyhodnotená. V školskej výdajne stravy v čase od 14.00 – 16.00 h bude veselo - hudba a občerstvenie. Tento deň nebude len „veselý“, žiaci denného štúdia si zmerajú sily v Halloweenskych hrách. Súťažiť proti sebe bude spolu 13 tried v 7-mich rôznych úlohách. Vyskúšajú si napríklad Eyeball Hunt, Eyeball Relay Race či hru Pin the Bow Tie on Mr. Bones („kostlivec“). Tešíme sa na prvý ročník a držíme palce všetkým súťažiacim.

          • Prednáška o Fetálnom alkoholovom syndróme.

            V dňoch 21. októbra a 7. novembra 2022 sa konali na našej škole prednášky o Fetálnom alkoholovom syndróme. Prednášky spojenú s diskusiou viedli pracovníčky organizácie Fascinujúce deti – Mgr. Zuzana Tomanová, Mgr. Petra Šteinecker a Mgr. Zuzana Petrincová. Prostredníctvom prezentácií a videí nás oboznámili s charakteristikou FASD – Fetal Alcohol Spectrum Disorders – poruchy fetálneho alkoholového spektra vývinových porúch u ľudí, ktorých matky konzumovali v tehotenstve alkohol. Následky konzumácie alkoholu v tehotenstve môžu spôsobiť široké spektrum porúch, napr. vo fyzickom vývine – malý vzrast, dysmorfické črty tváre (tenšie horná pera, nevýrazná naso- labiálna ryha), problémy so zmyslovým vnímaním, problémy s rovnováhou, koordináciou, s jemnou a hrubou motorikou, problémy so správaním – strata sebakontroly, záchvaty zlosti, agresivita a mnohé ďalšie, ako znížené alebo nerovnomerné IQ , poruchy učenia, ťažkosti s porozumením a zo zdravotného hľadiska sa vyskytujú alergie a intolerancie potravín. Zážitkovou formou si žiaci vyskúšali ako vnímajú realitu ľudia s FASD, tak že im lektorky po inštrukcii zaviazať si oči šatkou a na ruky navliecť ponožky, dávali rôzne podnety - napr. zvukové, svetelné, dotykové a tým im sprostredkovali ako sa deti s FASD cítia v škole. Pracovníčky centra diagnostiky odporúčajú spraviť čo najskoršiu diagnostiku detí s podozrení na FASD – do 6-tich rokov a čo najskôr začať s terapiami. Najdôležitejšia je prevencia vzniku FASD – nekonzumovať alkohol v tehotenstve.

          • Európsky deň jazykov

            Z iniciatívy Rady Európy, Štrasburg, sa Európsky deň jazykov (European Day of Languages) oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001). Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

            V našej škole sme pre prvákov pripravili rôzne zaujímavé kvízové úlohy (v stredu 28. septembra) realizovali sme informačný pult, kde sme predstavili jednotlivé jazyky a zároveň zvýšili záujem o učenie sa jazykov. Kvíz bol spestrením programu, prvé miesto získali študenti 1.A PS, druhé miesto obsadili 1.C PS a tretiu priečku získala trieda 1.B PS. Pani riaditeľka PhDr. Janka Gabaľová, PhD., všetkým výhercom odovzdala vecné ceny.

            Podporili nás aj Poľský inštitút, Francúzsky inštitút a Instituto Cervantes v Bratislave.  Na našej škole už o Európskom dni jazykov vie hádam každý a už teraz sa tešíme, čo vymyslíme na budúci školský rok.

            Ďakujeme všetkým študentom aj vyučujúcim, ktorí sa do akcie zapojili rôznorodými aktivitami.

          • Erasmus+

            Aj keď nám krátkodobé mobilitné projekty Erasmus+ skončili teraz v októbri, koordinátorka našej školy PhDr. Zuzana Schmidtová, PhD. nezaháľa. Zúčastnila sa Medzinárodného kontaktného semináru s talianskou organizáciou Eprojectconsult, ktorá spolupracuje na medzinárodných mobilitách ako hostiteľská organizácia. Seminár sa konal na pôde SZŠ, Záhradnícka 44, Bratislava. 

          • Prosíme Vás o zahlasovanie v Grantovej výzve Nadácie Penta

            Od roku 1941 si pripomíname 17. november aj ako  Deň študentstva. Oslávme ho aj my. Podporme hlasovaním získanie víťazstva v grante, ktoré umožní našej škole kúpiť pre žiakov automatický externý defibrilátor potrebný na vyučovanie prvej pomoci. 
            Naša škola sa prihlásila do 7.ročníka Grantovej výzvy Nadácie Penta, kde máme možnosť získať 1000€ na zakúpenie tréningového externého defibrilátora, ktorý pomôže pri vzdelávaní našim žiakom naučiť sa obsluhovať skutočný plnoautomatický AED. Súčasne ho využijeme na edukáciu verejnosti počas reprezentačných aktivít našej školy.
            Chceme  Vás poprosiť, aby ste za náš projekt s názvom „Učíme pre život“ zahlasovali na priloženom    linku : https://pentagrant.com/#hlasovanie
            Hlasovanie potrvá do 30.11.2022.
            Pre dokončenie hlasovania a započítania vašich hlasov, treba ešte kliknúť na odkaz, ktorý Vám príde do emailovej adresy. Takto ste odovzdali svoj hlas , za ktorý Vám veľmi pekne ďakujeme.🙏

          • Návšteva divadla LUDUS

            „Úlohou literatúry je pomáhať človeku, aby rozumel sám sebe.“ —  Maxim Gorkij

            Povinná literatúra je pre mnohých študentov, čakajúcich na maturitu, strašiakom. Mnohé diela, napriek svojej jedinečnosti, zostávajú neprečítané alebo nepochopené. Vďaka ponuke divadla LUDUS, ktoré ponúka povinné diela aj ako divadelné predstavenie, si žiaci druhého ročníka odboru AV a MAS mohli pozrieť svetoznáme dielo od francúzskeho spisovateľa Romaina Rollanda PETER A LUCIA v zaujímavom prevedení. Spoločne s profesorkou slovenského jazyka si neskôr toto dielo rozobrali aj na hodinách. Sme radi, že naši žiaci toto predstavenie zobrali aj ako možnosť pekne sa obliecť a vymeniť školské lavice za pohodlné sedadlá v štúdiu L+S.

          • Prezentácie Župných škôl v OC Bory Mall

            16. novembra 2022  Deň otvorených dverí na pôde našej školy

            Ďakujeme všetkých záujemcom o štúdium v našej škole, ktorí sa zastavili v našom informačnom stánku SZŠ Strečnianska počas piatkovej prezentácie Župných škôl v OC Bory Mall, za ich prejavený záujem o získanie informácií k jednotlivým študijným odborom, ktoré im v budúcnosti možno poslúžia ako základné informácie pre zvolené zdravotnícke povolanie. Kto túto našu prezentáciu nestihol, alebo chce vidieť aj priestory školy, má možnosť dňa 16. novembra 2022 v Deň otvorených dverí nás navštíviť.

          • Úspešná akcia Biela pastelka

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Tento rok sa vybrali do ulíc aj naši študenti druhých ročníkov a študentky vyššieho odborného štúdia Diplomovaná všeobecná sestra. Žiaci boli rozdelení do šiestich skupín, kde ústretovo poskytovali informácie a rozdávali, okrem bielych pasteliek, úsmev a dobrú náladu. Spoločne sa im podarilo vyzbierať krásnych 670,58 €.

            Veľké ďakujem patrí aj tím, ktorí sa rozhodli podporiť túto zbierku aj zaslaním smsky.

            Veríme, že aj takýmito malými krokmi sa nám podarí vytvoriť krajší svet:-)

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
      • EDUID školy: 100000937
      • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
    • Prihlásenie