• VÝNIMOČNÉ ŠKOLY – TÝKA SA TO AJ TEBA

            VÝNIMOČNÉ ŠKOLY je grantový program Nadácie ZSE, ktorý sa realizuje piaty rok a opäť sme jeho súčasťou. Do programu v tomto ročníku bolo predložených 454 projektov učiteľov základných a stredných škôl z celého Slovenska, ktorí nestrácajú chuť učiť inak. Správna rada Nadácie ZSE na základe hodnotenia nezávislej komisie vybrala na podporu 64 z nich. Na projekt TÝKA SA TO AJ TEBA sme získali finančný grant 2 700 €.

            Projekt je zameraný na problematiku karcinómu prsníka, najčastejšieho zuhubného ochorenia žien a druhou najčastejšou príčinou úmrtia na onkologické ochorenie. Ciele projektu spočívajú v inovovaní obsahu a metódach vzdelávania s dôrazom na využívanie nových metód a foriem vyučovania s použitím moderných didaktických prostriedkov – model ľudských prsníkov na samovyšetreni, v posilňovaní poznávacích citov, podporovaní túžby po poznaní, tvorbe podnetných a atraktívnych aktivít, zodpovednosti za stav onkologických ochorení a ich prevencii na Slovensku.

            Jedným z cieľov je i vytvorenie priestoru pre prezentáciu žiakov pred rovesníckym auditóriom, a tak posilniť ich komunikačné a prezentačné schopnosti. Tejto funkcie sa s vysokou profesionalitou ujali žiačky 3. A PS Tamara Krajčovičová, Miriam Gondášová  a Viktória Konovalová pod vedením PhDr. Zuzany Schmidtovej, PhD. Pre 44 prvákov zo SZŠ a 29 žiakov zo SOŠP 10. 05. 2024 pripravili prvé interaktívne workshopy. V prvej časti ich oboznámili s faktami o ochorení, následne si žiaci mali možnosť pod odborným vedením lektoriek nahmatať patologické zmeny na modeli prsníkov a zaznačiť do pripraveného obrázka. Napriek počiatočným zábranám sa tejto úlohy úspešne zhostili nielen dievčatá, ale aj chlapci. V závere si overili svoje vedomosti prostredníctvom Kahoota a víťazi boli odmenení.

            Veľké ĎAKUJEM patrí najmä úspešným aktérkam wokshopu, ktoré budú v aktivite pokračovať a edukovať ďalších spolužiakov.

            Výnimočnosť projektu vidím v intenzívnej spolupráci dvoch stredných škôl s rôznym odborným zameraním, prepojení praktických zdravotníckych a podnikateľských aktivít na významnom spoločenskom probléme, ktorým bezpochyby karcinóm prsníka je. Zakúpením finančne náročného modelu ľudských prsníkov sa mladí zdravotníci naučia v rámci odborných predmetov s ním pracovať, čo prispeje k väčšej zodpovednosti k svojmu zdraviu a šíreniu osvety zameranej na prevenciu rakoviny prsníka. Aktívnou účasťou stredoškolskej mládeže na projekte prispejeme k uvedomeniu si, že prevencia je oveľa jednoduchšia, prospešnejšia pre jedinca a má aj silný ekonomický dopad na spoločnosť, nakoľko liečba karcinómu v pokročilom štádiu je finančne veľmi náročná. Aj o týchto ekonomických ukazovateľoch je projekt. Rovesnícke vyučovanie ako i praktická činnosť zvyšujú motiváciu žiakov, povzbudzujú fantáziu a pracovný elán, posilňujú sebavedomie. Je zamerané na iné schopnosti než pravidelné vyučovanie, vedie k spoznávaniu kooperatívnych pracovných metód, tímovej práci, rozvíja prosociálne cítenie.

            RNDr. Magdaléna Hessková

             

          • ODBORNÁ PRAX na OZaT v NÚSCHu v Bratislave

            Dňa 29.4.2024 sme sa celá trieda III.C PS zúčastnili odbornej prednášky v NÚSCHu v Bratislave. Prednáška niesla tému: Mechanická podpora ľavej komory srdca - LVAD.  Čo to  LVAD vlastne je? Čo to znamená? Ako s tým vie pacient fungovať, ako sa mu zmení život? Na všetky tieto otázky sme dostali odpoveď. LVAD - left ventricle assist device, je to dlhodobá mechanická podpora ĽK srdca. Jeho úlohou je cirkulácia krvi celým telom, keď je srdce už príliš slabé na to, aby túto funkciu vykonávalo samé. Má teda funkciu pumpy ĽK. Následne nám bola objasnená aj ošetrovateľská starostlivosť u pacienta s touto mechanickou podporou. A nakoľko, sme sa už niektorí mali možnosť stretnúť s pacientom, ktorý mal LVAD, boli tieto informácie a nové poznatky pre nás veľmi prínosné. Samozrejme, nechýbal ani priestor na otázky a  následná diskusia. Ak nám bolo niečo nejasné, alebo sme chceli vedieť viac, mohli sme sa opýtať. Celá prednáška bola podaná odborne a zároveň tak, že sme jej všetci porozumeli. Prednášku viedol pán Mgr. Andrej Slivka, MPH, ktorý pracuje na pozícií staničnej sestry a dokonca bol aj na pozícii vedúcej sestry priamo na OZaTe v NUSCHu. OZaT je oddelenie, ktoré sa zameriava na pacientov v pokročilom štádiu srdcového zlyhávania. Aj kvôli tomu, sme si na úvod tejto prednášky pripomenuli, čo znamená srdcové zlyhávanie a ako to pociťujú jeho pacienti. Ďalej sa OZaT zaoberá diagnostikou a následnou liečbou pacientov, odporúčaním na transplantáciu a komplexnou starostlivosťou o týchto pacientov. Ako študenti študijného odboru praktická sestra, máme možnosť chodiť na prax aj na toto oddelenie. Je to pre nás naozaj obohacujúca skúsenosť, plná nových poznatkov spolu so situáciami, s ktorými sa už nemusíme nikdy stretnúť.

            Pamätám si na našu prvú prax na tomto oddelení. Kráčali sme tam s radosťou, ale zároveň aj s rešpektom a podaktorí z nás aj so strachom a stiahnutým žalúdkom z toho, že ideme na takto dôležité a náročné oddelenie. Všetok stres nám ale zmizol v momente, keď za nami prišiel p. staničný - Andrej Slivka, náš externý učiteľ. Pribehol k nám s úsmevom na tvári, vysvetlil nám každú maličkosť, ale i dôležité veci, s ktorými sa možno stretneme len práve tu. Bol k nám vždy milý, precízny a veľmi trpezlivý.  Vždy ochotne odpovedal na naše otázky, ktoré nám podrobne objasnil.

            ,,Andrej bol pre mňa ako vzor. Vždy mal všetko pod kontrolou, bol veľmi láskavý, empatický a trošku prísnejší, ale veľmi dobre vedel odovzdávať nové a zaujímavé informácie nám študentom. Som veľmi rád že som mohol praxovať na OZaTe.”- Ilija Orgoň

            ,,Pán učiteľ Slivka na praxi v nemocnici je skutočným majstrom svojho odboru. Jeho odbornosť a oddanosť k učeniu nás, sú nákazlivé a vďaka nemu sme získali cenné skúsenosti a znalosti, ktoré naplno využijeme. Jeho trpezlivosť a schopnosť vysvetliť aj tie najzložitejšie koncepty, nám umožnili rásť ako odborníci. Je vzorom pre nás všetkých a jeho prístup k práci nás inšpiruje každý deň.”- Michaela Tanková

            ,,Veľmi ústretový. Vedel dobre vysvetliť a poradiť. Je to dobrý učiteľ, vie odľahčiť situáciu a nechýba mu zmysel pre humor.”- Felix Farkaš

            Ako je vidieť aj zo slov našich spolužiakov, p. Slivka je naozajstný profesionál, ktorý vie čo robí a neminul sa povolaniu. Pomáha a zachraňuje ľudské životy každý deň a do toho sa venuje aj nám žiakom, najviac ako môže.

            Za celú našu triedu III.C PS chceme vysloviť jedno veľké ĎAKUJEME.

            Kristína Šuchová, III.C PS a tr. uč. PhDr. Ivana Mráziková

          • Hradná stráž

            9.5.2024 sa končiace ročníky: IV.A PS, IV.B PS a IV.AV/MAS zúčastnili prezentácie a náboru do radov Hradnej stráže. Nadporučík Mgr. Štefan Hoppan a Rotný Tomáš Boldog uviedli výhody a možnosti vstupu do služieb armády. V prezentácii ukázali aj možnosti ďalšieho odborného a vysokoškolského vzdelania aj v rámci medicínskeho vzdelania. Otázky a vzájomný aktívny dialóg nasvedčoval záujemu o službu v Slovenskej armáde. Študenti tak dostali zaujímavé informácie, ktoré im rozšírili možnosti výberu budúceho zaradenia do študijného alebo pracovného pomeru.

          • Praktická časť maturitnej skúšky

            Posledné zvonenie pre maturantov našej školy bol štart na prezentáciu ich vedomostí a zručností v praktickej časti maturitnej skúšky, ktorá sa koná v tomto týždni na školiacich pracoviskách. Veríme, že každý jeden maturant v dennom i externom štúdiu ju pred maturitnou komisiou úspešne zvládne. Držíme im palce a prajeme veľa šťastia.

          • Medzinárodný deň sestier

            Každý rok si celý svet pripomína 12. mája Medzinárodný deň sestier. Tento deň je spomienkou na priekopníčku a zakladateľku moderného ošetrovateľstva a povolania sestry Florence Nightingale z Veľkej Británie, ktorej v priestoroch našej školy patrí čestné miesto. V mene pacientov a ich rodinných príslušníkov v tento deň chceme vyjadriť úctu a poďakovať kolektívom sestier vo všetkých nemocniciach, ambulanciách a zdravotníckych zariadeniach za ich prácu, profesionálny a empatický prístup k pacientom. Prajeme im veľa zdravia, síl a optimizmu, aby mohli naďalej vykonávať svoje povolanie s láskou a rešpektom k životu. Medzi sestry patria aj naše učiteľky odborných zdravotníckych predmetov a naši budúci absolventi, ktorým patrí veľké Ďakujem za to, že si zvolili toto humánne povolanie.

          • Rozlúčka s maturantmi

            Posledné zvonenie pre žiakov maturitných ročníkov sa uskutočnilo na našej škole práve dnes 10. mája 2024. Maturantov vyprevadila do života PhDr. Janka Gabaľová, PhD. riaditeľka školy, zástupcovia riaditeľky, triedne učiteľky a mladší žiaci, za tónov hudby. Maturanti sa prišli rozlúčiť s učiteľmi a zamestnancami školy, ako aj so žiakmi prvých až tretích ročníkov cukríkovou promenádou. Želáme im, aby tóny posledného zvonenia im dlho zaznievali ako milá spomienka na stredoškolské časy.

          • Prijímacie konanie na SZŠ

            Pre žiakov základných škôl skončilo prvé kolo prijímacieho konania do jednotlivých študijných odborov denného štúdia na našej škole. Každý uchádzač bude čakať na výsledky, ktoré budú zverejnené podľa platných kritérií prijímacieho konania na štúdium. Uchádzači sa budú lúčiť so svojou základnou školou a budú sa tešiť na prvé stretnutie v septembri so spolužiakmi, s ktorými sa zoznámili na pôde školy pri písaní testov a overovaní si svojej fyzickej zdatnosti. V školskom roku 2024/2025 do školských lavíc v dennom štúdiu na našej škole, by si malo zasadnúť 124 praktických sestier, 24 asistentov výživy a 30 masérov.

          • SLÁVNOSTNÁ AKADÉMIA STREDNEJ ZDRAVOTNÍCKEJ ŠKOLY

            Aula Ekonomickej univerzity v Bratislave sa dnes 7. mája 2024 naplní žiakmi a učiteľmi Strednej zdravotníckej školy zo Strečnianskej ulice v Bratislave. Uskutoční sa v nej druhý ročník slávnostnej koncoročnej akadémie pri príležitosti ukončovania štúdia žiakov maturitných ročníkov a vyššieho odborného štúdia. Súčasne budú prijatí medzi zdravotníkov žiaci prvých ročníkov a povzbudivé slová si vypočujú i žiaci a učitelia z úst pani riaditeľky PhDr. Janky Gabaľovej, PhD. a pozvaných hostí. Želáme všetkým príjemný zážitok z programu a atmosféry v aule.

          • Odborná exkurzia v Nemocnici Bory

            Je dôležité, aby už naši prváci mali osobnú skúsenosť so zdravotníckym zariadením. Keďže odborná klinická prax sa vyučuje až od tretieho ročníka, sprostredkovávame im kontakt s nemocnicou aspoň formou exkurzie. Trieda I. BPS navštívila v Nemocnici Bory Centrálnu sterilizáciu, ktorá zabezpečuje sterilné nástroje pre celú nemocnicu vrátane 14 operačných sál. Žiaci mali možnosť vidieť celý proces starostlivosti o pomôcky, od prijatia použitých pomôcok cez umývanie v automatických umývačkách a balenie pomôcok do kontajnerov či jednorazových obalov až po sterilizáciu v moderných sterilizátoroch. Táto zaujímavá exkurzia im ukázala nielen "zákulisie" bezpečnej zdravotnej starostlivosti o pacienta, ale otvorila im aj nové dvere na ceste za vedomosťami a zručnosťami, ktoré získajú počas štúdia. PhDr. Zuzana Schmidtová, PhD., Mgr. Monika Kovácsová

          • Exkurzia do Europlasma GmbH Spendezentrum Hainburg

            Dňa 25.4.2024 trieda I.PS 2r. večerné štúdium vykročila až za hranice nášho štátu do neďalekého Hainburgu Europlasma GmbH Spendezentrum za sprievodu triednej profesorky a učiteliek ošetrovateľskej starostlivosti. Pani profesorka Urbanová sa stretla so svojimi bývalými kolegami, ktorí nám predstavili celé centrum aj celý proces odberu vzácnej žltej tekutiny - plazmy. Zamestnanci centra boli veľmi ochotní, s radosťou nás prijali a vrelo odpovedali na všetky možno zdanlivo jednoduché otázky. Spoznali sme kritéria pre darcov, presne vymedzené štandardy, podľa ktorých postupujú a odišli sme s riadnou dávkou informácii o širokom využití plazmy. Ďakujeme vedeniu centra, vedeniu našej školy a odborným učiteľkám, že nám umožnili vidieť kus veľmi užitočnej práce zdravotníkov, ktorá nepozná hraníc, aby pomohla každému bez rozdielu. Študenti I.PS 2r.

          • VI. ročník regionálneho kola súťaže v PP - naši žiaci získali 4. miesto

            a postúpili na Celoslovenské kolo súťaže

            Teší NÁS. Naši žiaci, ktorí reprezentovali našu školu na regionálnom kole v súťaži prvej pomoci v Trenčíne sa umiestnili na 4. mieste a vzhľadom na to, že 1. miesto získalo družstvo z Brna, ktoré bolo zahraničným hosťom, naši žiaci postúpili na Celoslovenské kolo súťaže a v júni budú bojovať o umiestnenie na SZŠ v Rimavskej Sobote. Žiaci Iľja Orgoň, Lucia Masarovičová a Felix Farkaš s plným nasadením so svojimi vedomosťami a zručnosťou reprezentovali seba, školiteľku Mgr. Evu Kabinovú a našu školu. Bez zaváhania a s čistou mysľou poskytovli prvú pomoc vo vytvorených modelových situáciách, ktoré boli naozaj náročné. Sme na našich žiakov hrdí a blahoželáme im k umiestneniu a postupu. Budeme držať palce aj v júni

          • „Zlepšenie zdravia žien je nevyhnutným predpokladom zdravej populácie, ale aj celospoločenského pokroku“

            Žiaci lll. DVS triedy študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra sa v apríli 2024 zúčastnili ďalšej konferencie pod  názvom: Zdravá žena, zdravá spoločnosť. Konferencia sa konala v Parlamentke v Bratislave. Oficiálne ju otvorila PhDr. M. Lévyová z Asociácie ochrany práv pacientov. Z príspevkov prednášajúcich  sme sa dozvedeli, že v r.2022 sa preventívnej gynekologickej prehliadky zúčastnilo len 48% žien. Na Slovensku vynakladáme na zdravotnú prevenciu menej ako 1% z celkových výdavkov na zdravotnú starostlivosť, čo je len 1/3  v porovnaní s krajinami EÚ. Na porovnanie stavu ženského zdravia v jednotlivých regiónoch Slovenska bol vytvorený tzv. index ženského zdravia. Najnižší je v regiónoch južného až juhovýchodného Slovenska, kde aj účasť na preventívnych prehliadkach je najnižšia. Aj takúto formu vzdelávania uplatňujeme u našich žiakov vo vyššom odbornom vzdelávaní.  PhDr. Veronika Bebjaková, triedna učiteľka lll. DVS triedy

          • Deň Zeme 22.04.2024 - napísali o nás aj článok

            Žiaci vyššieho odborného štúdia študijného odboru III. DVS triedy sa prihovárali prostredníctvo rozhlasového vysielania  žiakom a zamestnancom školy. Informovali  o akcii, ktorá sa bude konať pri príležitosti  Dňa Zeme. Deň Zeme sa koná každoročne 22. apríla. Je to deň venovaný našej Zemi. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. História tohto dňa siaha až do roku 1969, kedy sa konal prvý Deň Zeme v San Franciscu. Zaoberal sa otázkami recyklácie odpadkov a hľadania obnoviteľných zdrojov energií. Za svetový Deň Zeme bol vyhlásený v roku 1970. Motivoval a povzbudzoval najmä študentov k vypracovaniu projektov na ochranu životného prostredia. Dnes je Deň Zeme populárnym a celosvetovo uznávaným sviatkom. Oslavujú ho milióny ľudí na celom svete. Motivuje ľudí k zamysleniu a hľadaniu riešení na ochranu životného prostredia. Každý z nás môže svojím konaním a správaním aspoň niečím prispieť k obnove prostredia na našej Zemi. Treba začať už dnes, Deň Zeme by nám mal pripomínať, že po nás prídu ďalšie generácie, ktoré budú našu planétu potrebovať. Správajme sa preto k Našej Zemi s úctou a rešpektom a začnime myslieť a konať ekologickejšie, a to nielen na Deň Zeme, ale aj po celý rok. Na našej škole sa Deň Zeme konal v pondelok 22. apríla 2024. Realizovali ho  žiaci prvých ročníkov pod vedením vyučujúcich.

          • V celoslovenskej súťaži Florence roka 2023 obsadila druhú priečku Nina Ševcová a tretie miesto Jaroslav Lošonský

            Máme Medika a Florence 2023 – článok uverejnený v časopise Sestra 11 – 12/2023. Z textu parafrázujem a vyberám: V druhý novembrový víkend 2023 sa v Nemocnici Topoľčany stretlo 12 najlepších študentov medicíny a  12 najlepších budúcich sestier z celého Slovenska. Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže Florence roka 2023 bola súkromná sieť nemocníc na Slovensku Penta Hospitals Slovensko a zdravotná poisťovňa Dôvera. Súťaž   v oblasti teoretickej aj praktickej prípravy je pre študentov denného štúdia 3.ročníka v študijnom odbore ošetrovateľstvo na vysokých školách a univerzitách a študentov 3. ročníka  denného vyššieho odborného štúdia v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra na stredných zdravotníckych školách. Do finále z našej školy postúpili 3 žiaci študijného odboru diplomovaná všeobecná sestra - Lucia Darášová, Jaroslav Lošonský, Nina Ševcová.V celoslovenskej súťaži Florence roka 2023 obsadila druhú priečku Nina Ševcová a tretie miesto Jaroslav Lošonský zo SZŠ Strečnianska 20, Bratislava. Srdečne blahoželáme.  PhDr. Veronika Bebjaková, triedna učiteľka III.DVS triedy

          • Stredoškolská liga v malom futbale

            Dňa 17.4 a 18.4 sa konala Stredoškolská liga v malom futbale. Súťaž prebiehala na umelej tráve v areáli školy SPŠE K. Adlera 5, Dúbravka. Do turnaja sa zapojilo družstvo chlapcov a rovnako aj družstvo dievčat.

            Naši chlapci bojovali statočne, no žiaľ na postup zo skupiny to nestačilo. Po jednej výhre, dvoch remízach a jednej prehre sa umiestnili na treťom mieste v 5-člennej skupine.

            Naše dievčatá nesklamali a zaslúžene postúpili zo skupiny, kde po troch výhrach a jednej prehre obsadili 2. miesto. Na druhý deň sme odohrali semifinále, ktoré sa skončilo bezgólovou remízou. Nasledovali pokutové kopy, ktoré sme nezvládli a prehrali. V zápase o bronz sme jednoznačne zvíťazili a radovali sa z pekného tretieho miesta.

            Našim študentom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa úspechov v škole a v športových činnostiach.

            Mgr. Norbert Jochman    Viac na stredoskolskaliga.sk

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola
      • +421 940 625 309 - študijné oddelenie +421 904 773 018 - sekretariát školy +421 2 638 120 59
      • 31793185
      • 2021410963
      • PhDr. Janka Gabaľová, PhD. szs@szsba.sk
      • PhDr. Gabriela Habdáková, PhD.,MPH - habdakova@szsba.sk
      • Ing. Jana Vinczeová vinczeova@szsba.sk
      • Ing. Daniel Vadkerti vadkerti@szsba.sk
      • EDUID školy: 100000937
      • Strečnianska 20 850 07 Bratislava Slovakia
    • Prihlásenie